Wpis z mikrobloga

Mirku, gdybyś 5 lat temu przeszedł na pulpit systemu Windows, który uruchamia się ponownie jak chce bez Twojej zgody i uprawnień, stale pojawiały Ci się gry i reklamy, miał wszędzie inne menu pod PPM, dwa panele sterowania, ch*j wie jakie dane wysyłał (wyszukiwania, tego co odwiedzasz, co piszesz, mówisz, i robisz mając to udokumentowane na screenach) na nieznane serwery, restartowało by Ci skojjarzenia z plikami, prosiło o użycie innej przeglądarki to PIERWSZĄ MYŚLĄ jaką byś pomyślał byłoby: Ten komputer jest zainfekowany, oprogramowaniem trojańskim, szpiegowskim! A teraz co byś pomyślał? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
**Ch*ja, NIC! To normalne!** ¯\_(ツ)_/¯

#takaprawda #truestory #windows #windows10 #microsoft #komputery #informatyka #heheszki #bezpieczenstwo #prywatnosc #inwigilacja #szpiegujo
z.....u - Mirku, gdybyś 5 lat temu przeszedł na pulpit systemu Windows, który urucham...

źródło: comment_kZ5vdAfQE1DWFZrVj8QhuWhkjhdDtzzD.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kremufczyn: Telemetrii w 100% wyłączyć się nie da, nawet na wersji Enterprise LTSB. Poza tym nigdy nie masz pewności czy aby jakaś aktualizacja Ci czegoś "przypadkiem" nie włączy ponownie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@zelyegapu: po paru latach na debianie ominąłem Win8 i przeszedłem odrazu na Win10... i co?? No jestem zadowolony, jest bash WSL, pulpity robocze, system wygląda nowocześnie, idealnie usypia po zamknięciu klapy, bateria działa w c--j. Co wy macie za problemy.
Telemetria? No wow witamy w 2018 wszyscy to robią. Pretensje to do google a nie microsoft bo to oni zaczęli całą tą szopke ze zbieraniem danych w androidzie.
  • Odpowiedz
@proszebardzo2: No ale czy ja napisałem że mam problemy z Windows 10? ( ͡º ͜ʖ͡º) Mnie się 10teczka słucha, i ani śmie się sama zrestartować a aktualizacje pobiera wtedy kiedy chcę JA a nie M$. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Boli tylko to co napisałeś, "No wow witamy w 2018 wszyscy to robią." a zabrzmiało to jak "To NORMALNE, tak robią
  • Odpowiedz
Boli tylko to co napisałeś, "No wow witamy w 2018 wszyscy to robią." a zabrzmiało to jak "To NORMALNE, tak robią wszyscy! I godzimy się na to... ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@zelyegapu: No nie powiem że mi to odpowiada ale w dzisiejszych czasach to niestety ale jest normalne. Afera z facebookiem i Cambridge Analytics była i g---o się zmieniło. Jak to nie dało ludziom do myślenia
  • Odpowiedz
@bi-tek: Ooo, ciekawe to co piszesz, rozwiń proszę co i jak ( ͡º ͜ʖ͡º) A zwykła zapora nie wystarczy (Windows Firewall Controll)? Czy koniecznie muszę kupić jakiś nowy router z jakąś funkcją?
  • Odpowiedz
@zelyegapu: w prawie wszystkich routerach to jest. O ile nie masz totalnego shitu. Ruch do serwerów m$ wycinasz przez co nic nie wysyła i nic nie odbiera. Telemetria niby sie zbiera ale wszystko nie opuszcza komputera
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@zelyegapu: @bi-tek: wystarczy ogarnąć windows firewallem nawet, dropujesz ruch wychodzący i załatwione. Nie wiem czy są jakieś publiczne znane zakresy IP telemetrii Windowsa czy dnsy, a jak wytniesz ruch do Azurea to wytniesz sobie spory kawałek internetu. Ja z kolei jak wybierałem ekosystem na którym będę pracować i praktykować to padło właśnie na MS, ale u mnie z kolei podejście to suwak telemetrii w górę dla celów diagnostycznych,
  • Odpowiedz