Wpis z mikrobloga

Jest strona A (oryginalna). Ktoś ją kopiuje (curlem) i tworzy stronę B z podmienionymi tylko frazami (nazwa strony, domena).

I teraz w rezultacie w wynikach wyszukiwania linki do strony A (oryginalnej) mają w opisach i tytułach podmienioną nazwę domeny.

Moje pytanie brzmi: dlaczego mechanizmy google są tak s---------e, że podmieniają oryginalnej stronie opisy i tytuły reklamując w nich inną domenę?

#seo #webdev
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@damiano_polishiano: niestety nie mogę podesłać nawet na PW

Podsumowując na oryginalnej stronie mamy np. tytuł: Wlazł kotek na płotek domenaA.pl (link do domenaA)
A w wynikach wyszukiwania podmienił się tytuł na: Wlazł kotek na płotek domenaB.pl (link do domenaA)
  • Odpowiedz
@damiano_polishiano: Nie WP, autorski kod. Opisy i tytuły wszędzie są uzupełnione. U nich są takie same jedynie nazwa domeny/serwisu wszędzie podmieniona wyrażeniem regularnym. Na ten moment wymyśliliśmy, że po prostu usuniemy nazwę domeny/serwisu z opisów/tytułów, bo dużo ona i tak nie daje.

Dzięki w każdym razie, nazwy serwisu nie mogę / nie chcę podać ale liczyłem, że mimo to ktoś się spotkał z takim efektem i potrafi je wytłumaczyć. ;)
  • Odpowiedz
@estemen: w sumie to ciekawy przypadek, jakbyś miał jakieś odpowiedzi z innych źródeł to zawołaj, to chętnie poczytam. Canonical url oraz strona podpięta w SC jest?
  • Odpowiedz
@matixrr: Canonicala nie ma, ale pewnie dodamy do wszystkich podstron. SC jest. Tak czy inaczej już usunęliśmy nazwę domeny z tytułów i opisów więc jak się nowe zaindeksują to ten problem nie będzie już dostrzegalny. No ale bardziej mi zależało na informacji jak w ogóle Google mógł nam w tytułach i opisach podstawić nazwę domeny na inną. Jak się czegoś dowiem to dam znać. ;)
  • Odpowiedz