Wpis z mikrobloga

#programowanie #cpp

Mam mały problem podczas pisania projektu. Przechowuje w vectorze "konta użytkowniów" w banku. Mam funkcje w której forem przechodze po wszystkich danych w tych fectorach i sprawdzam czy istnieje konto o podanym loginie. Problem mam z tym, że za każdym obrotem pętli wyświetla mi komunikat, że nie ma takiego użykownia do póki takiego nie znajdzie. Da się w łatwy sposób zrobić tak, aby komunikat wyśtwietlił się tylko raz kiedy nie znajdzie? Wstawiam screnna z tą funkcją. Z góry dzięki za pomoc.
naapster - #programowanie #cpp

Mam mały problem podczas pisania projektu. Przechow...

źródło: comment_4LXaifsd5gx2guTqn4tT9Z2gwI4SP4mA.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@naapster: to nie wyswietlaj - ogolnie oddziel wyswietlanie i szukanie. I staraj się tak rozdzielać zawsze, dzięki temu, jeśli będziesz musiał zmienić środowisko w którym wyświetlasz, będziesz mógł skorzystać z gotowych rzeczy wdo wyszukania, więc pisania nagle mniej.
  • Odpowiedz
@naapster: Rozwiązanie @KrzaQ2 jest najlepsze. Używaj standardu. Nazywaj w języku angielskim.
W tym przyzpadku wpisz sobie do zmiennej wynik find_if. Jeśli zmienna będzie ustawiona na last vectora to wypisz cout z błędem. Jeśli natomiast będzie miał inną wartość, to wtedy będzie to ta Twoja poszukiwana osoba. (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@naapster: ja bym zrobił tak, treść pętli wstawił w funkcję typu bool i zamienił break na return true i po pętle ( ale we funkcji) dopisał return false i teraz napis by się wyświetlał w zależności od tego co by funkcja zwróciła. albo tak jak napisał KrzaQ2 - użyj find_if.
  • Odpowiedz