Wpis z mikrobloga

• 21
@Varreo jeżdżę manualem, ale kolejne auto to obowiązkowo automat. Plus taki że wahlowac nie musisz co chwilę tymi biegami, wygoda. Jedyny minus moim zdaniem to tylko serwis.
  • Odpowiedz
tylko manual, automat jest wolny, ciezki, duzo pali i istnieje ryzyko ze przejedzie cie wlasne auto, jedyny plus to chyba tylko przyjemnosc podrozowania w miescie gdzie nie trza szarpac sie z biegami... ale mi to osobiscie nie przeszkadza praktycznie wcale...
  • Odpowiedz
@Varreo: W manualu sprzęgło co jakiś czas wymieniasz, a w dobrym automacie to przecież tylko olej wymienić co jakiś czas i jeździć :-)
W manualu wachlujesz tymi biegami w te i wewte - najgorzej w korkach. A automat dobrze wie jaki bieg jest potrzebny.

W automacie jedziesz jak w aucie, samo się.
  • Odpowiedz
  • 1
@anonim1133 to samo co wcześniej, zależy kto jak jezdzi. Chodzi mi o to, że takie pytania są bezsensu jak dla mnie, bo sam musisz spróbować. Manual jest tańszy wiadomo, a komfort zależy od ciebie.
  • Odpowiedz
@Varreo: Ostatnio jechałem pierwszy raz dłuższą trasę (200km) automatem, trochę miasto, trochę poza. Po powrocie do domu pierwsze co stwierdziłem to to , że następne auto musi być automatem! Różnica w przyspieszenia żadna, a wręcz automat dla mnie był szybszy bo nie było straty czasu przez wciskanie sprzęgła i wybieranie biegu (wiem, że inny silnik, typ automatu itd też gra rolę... ale sama myśl o wciskaniu sprzęgła i wybieraniu biegu
  • Odpowiedz
@miret210: jak się kupi dobrą wersję DSG to olej co XX tysięcy KM i polata, OP nie podał czy chce kupić nowe czy używane auto, mimo wszystko ja osobiście wole zamulony automat niż machanie kijem w korku

• Odpowiedz
@vrohn: Całe życie byłem wielkim fanem skrzyń manualnych, a automatami gardziłem ( może poza jakimiś topowymi supersamochodami, to inna liga ). Potem przez przypadek kupiłem samochód z automatem ( tylko taki był z silnikiem jaki chciałem w moich pieniądzach xD ). Od tego czasu wiem, że auto ma być w automacie - jak sama nazwa wskazuje.
Tak jak mówisz, trzeba pojeździć chwilę i się człowiek przekona co lubi.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@miret210: gdzie ty masz dsg polautomatyczne. Polautomat to jest np. W oplu astrze gdzie nie masz pedału sprzęgła ale biegami i tak mieszasz. Dsg a hydro różnią się konstrukcja ale obydwie są automatami.
  • Odpowiedz