Aktywne Wpisy

annlupin +9
hej nocna jak tam po wyborach fajnie nie fajnie
źródło: annlupin20250519
PobierzDlaczego ładowarką z USB C 65W od laptopa Huawei Matebook d16 jak również z portu USB C tego laptopa nie można naładować trymera z gniazdem USB C?
Sprawdzałem na dwóch kablach USB C - USB C. Krótki 20cm marki Toocki i długi 2m Baseusa którym zasilany jest laptop. Telefon Samsung Galaxy A52s normalnie ładuje się tymi kablami zarówno z ładowarki laptopa jak i ze złącza laptopa.
Może są jakieś konkretne kable USB C -
Sprawdzałem na dwóch kablach USB C - USB C. Krótki 20cm marki Toocki i długi 2m Baseusa którym zasilany jest laptop. Telefon Samsung Galaxy A52s normalnie ładuje się tymi kablami zarówno z ładowarki laptopa jak i ze złącza laptopa.
Może są jakieś konkretne kable USB C -
źródło: Zrzut ekranu 2025-05-18 215810
Pobierz

[DatabaseGenerated(DatabaseGeneratedOption.Identity)]do właściwości Id powinienem jeszcze coś z tym zrobić, np dodać int Id jako parametr do konstruktora klasy (albo napisać jakąś metodę), czy może atrybut załatwia wszystko i Id tak czy siak będzie ustawione?#naukaprogramowania #csharp #mssql #entityframeworkcore #aspnetcore
@Myrten: O to mi chodzi, ale myślałem że
[Key]tylko wskazuje na to, co ma być uznawane za klucz, a nie że go autogeneruje. Co więc daje[DatabaseGenerated(DatabaseGeneratedOption.Identity)]w porównaniu do[Key]?EDIT pytanie było dosyć ogólne, bo chodzi mi o Id używane w wielu klasach (jak choćby użytkownik).
[DatabaseGenerated(DatabaseGeneratedOption.Identity)] - wartość w danej kolumnie będzie zmieniona tylko podczas dodawania rekordu, nie będzie zmieniana podczas updejtu. Dodajesz go do kolumny, którym chcesz nadać wartość tylko podczas dodawania za pierwszym razem. Np kolumna 'created' z datą rejestracji użytkownika.
[Key] - będzie to klucz główny w tabeli. Jeżeli kolumna nazywa się Id albo jakasNazwaZakończonaId, to nie musisz dodawać tego atrybutu, bo EF automatycznie doda taki klucz (ale dla przejrzystości kodu