Wpis z mikrobloga

Nawet nie wiedziałem, że teraz są matury xD Moja rada dla maturzystów: jeśli chcecie zostać inżynierami z krwi i kości to róbcie studia, a jak nie to je #!$%@?, albo zróbcie zaoczne. Cała informatyzacja i automatyzacja tak #!$%@?, że zawody typu księgowa, logistyk itd. zostaną zautomatyzowane w ciągu następnych 10lat. Ludzie po studiach zarabiają około 2500-4000netto. Ludzie bez studiów tyle samo xD Mój kolega dostał się na inżyniera budowy za 3000pln i mówi, że ludzie na budowie typu hakowy czy operator dźwiga zarobi nawet 8000pln xD Zapomnijcie o gówno kierunkach typu humanista czy gender studies xD Przyszłość należy do zawodów których nieda się z automatyzować, np. fryzjer, kucharz, budowlaniec itd. We wszystkim można być dobrym i kosić $$$$.

#matura #przemyslenia
  • 86
@piotrlionel: piszę o #!$%@?/początkujących, tam są takie stawki.
Jak to wygląda z tego co ja widziałem:
-średnia na rękę to koło 5k koła. Ot jeśli nie jesteś jakimś specjalistą albo nie #!$%@? jak #!$%@? 12 godzin dziennie i w domu jeszcze 2-3.

1) 8h on B2B 90netto/ h ( uśredniona stawka , a raczej zaniżona ) - wyrabiamy 8h etatu pracowniczego dajmy na to 7 - 15 w tym obiady, piłkarzyki,
@obcx niedługo Inwestorzy wstrzymają budowy, te nie rozpoczęte, i poczekają na tańszych wykonawców. Koszt wybudowania w średniej jakości osiedla niedawno był rzędu 3500 zł/m2 teraz żeby nie stracić generalny wykonawca musi mieć około tysiąc więcej. Inwestorzy jak dostają takie oferty to wolą przeczekać, więc będzie mniej pracy dla generalnego i podwykonawcow, za jakiś czas cykl się powtórzy.
@Lorenzo_von_Matterhorn: czy też siedzisz w branży IT bo jakoś to co mówisz wpisuje się w hmm okres który był 3 lata temu chyba ( ͡º ͜ʖ͡º).

Polecam outsource w IT, jeśli lubi się ciągłe zmiany itd to 100zł netto nie jest za specjalistów tylko czasem nawet za klepacza kodu.

Wiem jak działa B2B, ale oczywiście wiadomo etat najlepszy (°°
@obcx oczywiście pracownicy ze wschodu też swoje robią. Wykonawcy dają sztucznie niskie ceny, ale raz że tych pracowników z Ukrainy jest co raz mniej bo chyba uciekają dalej albo sami zakładają firmy! (Mają lepszy dostęp do pracowników). Dwa że jeszcze na początku Ci Ukraińcy to jeszcze mieli jakieś minimalne doświadczenie budowlane a teraz przyjeżdżają ludzie którzy nie ogarniają zupełnie nic. Trzy że firmy się przejadą i myślę że sporo padnie, bo tam
Ale jak tak chwalisz handlowca i te ich $$ które spływają wszędzie to napisz coś o tym.

@piotrlionel: zależy od tego co robisz, jak jesteś miernotą albo dopiero zaczynasz to sprzedajesz auta albo gówno bankowe usługi. Bank lepszy, bo możesz pójść wyżej, w autach wbrew pozorom nie ma niczego fajnego. Ot masz służbówkę i możesz poganiać tym co jest w salonie.
To takie dwie rzeczy, z którymi spotykasz się często, w
@Lorenzo_von_Matterhorn: Z jednej strony masz trochę racji, ale też firmy uciekają powoli z Indii bo to całe IT to jedno nieporozumienie i dramat.

A chiny jak chiny, dopóki nie otworzą się bardziej na świat to nie ma się czym stresować. Gorzej jak się otworzą, to wtedy programista 15k w Polandii może się stać programisom 5k (ʘʘ)

Sam napisałeś, że rozpiętość zarobków duża. Tylko ilu jest tych ludzi
Ludzie po studiach zarabiają około 2500-4000netto. Ludzie bez studiów tyle samo xD

Przyszłość należy do zawodów których nieda się z automatyzować, np. fryzjer, kucharz, budowlaniec itd. We wszystkim można być dobrym i kosić $$$$.

@obcx: Wszystko prawda, ale jak mawia moja mama trzy tysiące za pracę w cieple przy biurku, a trzy tysiące za targanie cegieł w deszczu to są różne trzy tysiące.

Ja nie zarabiam jakoś specjalnie dużo, ale
@Lorenzo_von_Matterhorn juz po stwierdzeniu ze etat lepszy od b2b widac ze nie masz pojecia o branzy IT :) . Mowisz ze na poczatek w IT 3k? Chyba w Lublinie. Bo w Warszawie 4k netto na UoP dostaje junior tester. Handlowoec zarobi lepiej niz programista . Wez sie #!$%@? nie kompromituj :).i jeszcze teksty ze 90 zl/h to rzadkosc... 90 zl za godzine to w it dostaje BA z 3 letnim doswiadczeniem. Stawki
@obcx Warto się przemęczyć na studiach, żeby potem rozwijać się w pracy. Ja wolałabym dostawać 5k miesięcznie za projektowanie, tworzenie czegoś, myślenie niż za 10 k operować dźwigiem albo układać kafelki.