Wpis z mikrobloga

@xandra: Grecy I Rzymianie mieli tak samo religię, a ich kultura np, teatry, czy muzyka i wierzenia ludowe były z nią ściśle związane. Pierwsi filozofowie byli filozofami przyrody, z resztą właśnie do tego w dużej mierze nawiązywała religia grecka. Bogowie mieli własne cechy, byli patronami zjawisk, które zaobserwowano dookoła człowieka.

Chrześcijaństwo rozwinęło myśl filozoficzną w innym kierunku. W stronę "dowodów", oraz pewnej argumentacji działań. W ten sposób rozwinęła się nauka, np.
  • Odpowiedz
@xandra: Co ty p--------z z nie-paleniem i nie-torturowaniem. Za czasów przed-chrześcijańskich normą było zabijać niewolników, wyrzynać ludzi na prawo i lewo. Spartanie dawali dzieciom psy, a potem kazali im te psy zabijać.

Sparta była potęga, bo prowadzili "nieludzką" tresurę żołnierzy. Zgadnij co robili wtedy inni np. Egipcjanie, może Babilończycy? Może narzędzia tortur jak żelazny byk?

"– Asyryjczycy znani byli z okrucieństwa. Po wygranej bitwie mordowano jeńców obcinając im głowy, kobiety trafiały do
  • Odpowiedz
@Ink_702963: Po pierwsze grzeczniej, a po drugie chrześcijanie lepsi nie byli (choć się za takich dobrych uważali). Za to byli bardziej kreatywni w torturowaniu, poczytaj sobie.
  • Odpowiedz
Tak, tak. Ja jestem niewyedukowany, tak samo jak ten gość powyżej. Nie chce mi się tego drążyć. Chrześcijanie mieli paskudne metody i kościół przesadził, ale czasy starożytne to jedna wielka rzeż, ludzi, niewolników, sprowadzanie kobiet do roli przedmiotów, oraz wiara w rytualne obrzędy (popularne dalej np. w Afryce).

krzykrzych ci dobrze napisał. Ja tylko dodam XD i sobie pójdę.
  • Odpowiedz
@xandra:
Nie abym popierał tezy @krzychkrzych ale Twój komentarz tak samo zabarwiony ideologią jak jego
Cywilizacja nie wywodzi się od starożytnych Greków i Rzymian. Były wcześniejsze-Chiny, Mezopotamia, Egipt, Dolina Indusu... Chyba ze myslalas o kolebce cywilizacji europejskiej, ale w takim raziezapomniałas o tym wspomnieć:)
Dalej, to nie chrześcijaństwo "upodliło" czasy tylko upadek Imperium Rzymskiego (zachodniego) i najazd barbarzyńców... Cesarstwo Bizantyjskie (chrzescijanskie) przez długi czas utrzymywało kulture i cywilizacje w upadającym świecie. To
  • Odpowiedz
@krzychkrzych:
Uogólnilem do chrzescijan.
Protestanci częsciej palili ale i katolicy to robili. Kopernik musial pojsc na kompromis a Giordano Bruno spłonął na stosie... Galileusza upodlili... No cud miod malina
  • Odpowiedz
@NapoleonV: galileusz do konca zycia sie kumplowal z papiezem, nie zostal upodlony. Po prostu przegral spor teologiczny (ktory wykraczal poza jego kompetencje i dorobek naukowy) z trybunalem inkwizycyjnym, a kare „odmawiala” za niego zakonnica.
  • Odpowiedz
@NapoleonV: Użyłam skrótów myślowych, inaczej mój wpis miałby objętość książki, a nie zawierał się w kilku zdaniach ( ͡° ͜ʖ ͡°) Poza tym jestem przekonana, że jeszcze sporo nie wiemy o tamtych czasach, a wiele wskazuje na to, że w pomrokach dziejów zaginęła jeszcze jedna cywilizacja techniczna. Na długo przed Mezopotamią i Chinami.
  • Odpowiedz
@krzychkrzych:
Co zobaczysz? Video ze spalenia Bruna?
A moze film biograficzny o arcybiskupie Narbonne, Arnaudzie Amaury który podczas rzezi Beziers powiedzial "Spalcie wszystkich Bog rozpozna swoich"
Bo nie rozumiem co chcesz "paczyć"
  • Odpowiedz
@NapoleonV: chce zagladnac do zrodel, moja wiedza nie jest nieograniczona, wyobraz sobie. Skoro piszesz mi o jakims przypadku, a ja o nim nie slyszalem, to nie biore tego na slowo, tylko weryfikuje. Prawda?
  • Odpowiedz
@NapoleonV: Zdaję sobie sprawę iż w Grecji też zbyt różowo nie było. Ale patrząc przez pryzmat panującej tam prawdziwej cywilizacji, czas które nastały potem można tylko nazwać mrocznym średniowieczem i to z wielu powodów.
  • Odpowiedz
@xandra: Z wielu powodow- to prawda. Ty za to dalas jeden powod jako glowny i najwazniejszy-chrzescijanstwo
Chyba ze to znowu skrot myslowy...
Tak samo mozna powiedziec ze cywilizacje antyku uratowalo chrzescijanskie Bizancjum. Po upadku Konstantynopola naplyw Grekow ze wschodu do Italii m. in. sprowokowal Renesans. I co teraz?
@krzychkrzych:
Nie slyszales o Giordalo Bruno? Milosz nawet wiersz napisal, Campo di Fiori xD
Dziwne zas ze nie slyszales o osobach zabitych przez Kosciol,
  • Odpowiedz