Wpis z mikrobloga

@Primusek: @cdawid1: Proszę, moja do niego odpowiedź:

Tak się składa, że cywilizacja wywodzi się ze starożytnej Grecji i Rzymu, gdzie to co opisałeś powstało zupełnie bez udziału katolików, czy też chrześcijan. Chrześcijanie to tylko przejęli i upodlili cofając się w rozwoju i wprowadzając ciemne średniowiecze na wiele stuleci. Polowania na czarownice, bieda, wyzysk, wojny, wyprawy krzyżowe, prześladowanie uczonych, tortury, posądzenia o konszachty z diabłem, palenie ksiąg,... Nawet Kopernik musiał uciekać,
@krzychkrzych: Nie, napisałeś:

pierwsze systemy finansowe, podstawy administracji, szkolnictwo wyższe (ale też i niższe), szpitale, prawo międzynarodowe, sądownictwo, dyplomacja międzynarodowa, muzyka (zapisy nutowe), piśmiennictwo, filozofia. Wszystko to kościół stworzył albo w znacznym stopniu rozwinął...

Co jest kompletną bzdurą.

@cdawid1: Poczytaj opracowania, nie widzę powodów, aby tracić czasu by uzupełniać twoje braki w edukacji. Wystarczy wspomnieć o bardzo dobrze rozwiniętej medycynie. Za katolików było upuszczanie krwi, pijawki i do pieca na
Polowania na czarownice, bieda, wyzysk, wojny, wyprawy krzyżowe, prześladowanie uczonych, tortury, posądzenia o konszachty z diabłem, palenie ksiąg,... Nawet Kopernik musiał uciekać, tak go katolicy kochali

@xandra: Wtf? Przecież to jest ignorancja. Czarownice były palone przez protestantów, a Kopernik nie uciekał przed katolikami tylko przed zazdrosnymi kolegami w fachu. Na kilka wieków przed Kopernikiem KK dopuszczał możliwość, że to wokół Słońca krążą planety. Zapewne jakbyś nie była zacietrzewiona to byś doszukała
@krzychkrzych: http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,87 Tu dane z Polski.
W artykule z Focusa nr 2/2001 autorka, piszącą dośc prokościelnie poprzez minimalizowanie znaczenia tych zbrodni, oszacowała jednak liczbę ofiar w Polsce na 15 tysięcy

Na kilka wieków przed Kopernikiem KK dopuszczał możliwość, że to wokół Słońca krążą planety.

@Primusek: Ehhh. Źródło proszę. I to nie KK, tylko Hypatia z Aleksandrii, którą chrześcijanie zamordowali, za szerzenie herezji. To ona opracowała wzory, które ponownie odkryto po