Wpis z mikrobloga

Dziennie przejeżdżam komunikacją przez świetne osiedle, stwierdziłem że się tym podzielę. Może ktoś w niedziele się tam wybierze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
NIKISZOWIEC

Górnicze osiedle położone na południu Katowic, znajdujące się na Szlaku Zabytków Techniki, industrialnej trasie >turystycznej. Od 14 stycznia 2011 roku uznane przez ROZ za Pomnik Historii. Nikiszowiec zdobył również w 2011 roku >czwarte miejsce w plebiscycie 7 Nowych Cudów Polski, zorganizowanym przez „National Geographic Traveler”. Osiedle to >zaprojektowali bracia Zillmann, Georg i Emil. Powstawało ono w latach 1908-1919 oraz 1920-1924. Wzniesione obok szybu >Nikisz, który należał do kopalni „Giesche” (obecnie KWK Wieczorek ). Zgodę na budowę osiedla wyraził Wydział Powiatowy >dnia 17 grudnia 1908 roku, zastrzegając przy tym, że nowo wybudowane osiedle ma posiadać pełną infrastrukturę; >wybudowany miał zostać kościół katolicki, szkoły, drogi, kanalizacja.

Jedynym minusem jest to że oczywiście kibole musieli napierdzielić wszędzie komu tak mocno kibicują...

W komentarzach jeszcze kilka zdjęć

#katowice #nikiszowiec #zabytki #podroze #podrozujzwykopem
Krx_S - Dziennie przejeżdżam komunikacją przez świetne osiedle, stwierdziłem że się t...

źródło: comment_gkXnwg70sOOqNVqcdHoomWL2LMgJQpTQ.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krx_S: nie czuję klimatu tego miejsca. Jedyny przypadek, w którym uwielbiam Nikisz to ich Jarmark Bożonarodzeniowy - mnóstwo stoisk z rękodziełem, snieg i te kamienice robią robotę, a i Cfe Byfyj zacny.
A tak to syf, patola i malaria, strach przystanąć samemu, bo od razu masz problem z kibolami; no chyba, że jedziesz tam w niedzielę, jak jest mnóstwo spacerowiczów...
  • Odpowiedz
jak będą pytać za kim jestem to co najlepiej odpowiedzieć? GieKSa, ruch, Górnik?

@Proobs: piktogramy na budynkach dadzą ci jasna informację, że tylko Ruch Chorzów a giekse to się j---e na różne sposoby.

@Krx_S:
  • Odpowiedz
@Oude_Geuze: wg mnie średnio aktualna jest ta wstawka z kibolami. Parę lat temu potrafili co prawda podpalić hasiok i spuścić wpjertol strażakom (zgodnie z dewizą JSP tylko Bóg może gasić pożary) ale od dłuższego czasu nie słyszałem o jakichkolwiek grupkach troskliwych Sebkow pytających troskliwie, czy ma ktoś problem.

Może zasługa monitoringu na rynku, może patola pozdychała/siedzi w sztumie/ siedzi w miarę cicho o ludzkich godzinach (6-20)
Prędzej kolo południa zjeżdzają
  • Odpowiedz