Wpis z mikrobloga

#webdev #programowanie #macbook #pytanie

Muszę sobie kupić macBooka do programowania frontendowego (react/vue, bez photoshopa i designu).
Zakładam że i tak będę korzystał z zewnętrznego dużego monitora, więc biorę pod uwagę wersje 13-calowe. Mam pytanie do ludzi którzy pracują na tych komputerach. (ja siedziałem sporadycznie do tej pory na jakimś starym macbooku pro, nawet nie wiem co miał w środku)

1) Czy jest sens dopłacać do 16 gb ramu?
2) Czy jest sens brać procesor i7?
3) Czu ktoś ma doświadczenie, przy normalnej pracy (klepanie kodu, przeglądarka, muzyka w tle, jakiś hangout przez chwilę) czy nowy macbook pro wytrzyma na baterii te 6-7 godzin?
4) Przydaje się ten touchbar do czegokolwiek?
5) i teraz durne pytanie - czy do maców są jakieś stacje dokujące? Albo można jakiś monitor kupić który idzie podłączyć bez kabla?
  • 26
1) kwestia kasy. na razie 8 Ci starczy bo macOS jest super zoptymalizowany pod względem konsumpcji ramu, sam w moim mid 2012 mam 2 i działa turbopłynnie, właściwie różnicę widać w czasach kompilacji i przy aktywnych 50+ wątkach.
2) jak dużo kompilujesz to tak. łatwiej sprzedać i tak jak z ramem wydłuży ci żywotność komputera.
3) jak zmniejszysz podświetlenie matrycy i nie będziesz kompilował co chwilę jakiejś kobyły to jak najbardziej, przynajmniej
najlepiej to monitor do thunderbolt'a(displayport) jak zależy ci na czasie reakcji bo ten airplay to niby działa, film obejrzysz ale ja odczuwam opóźnienie mimo sieci 5ghz. właśnie zacząłem się zastanawiać czy przez eth nie byłoby mniejszej latencji, ale wtedy znów trzeba z kablem walczyć.
pamiętaj, że teraz nie dołożysz ramu do maka więc dobrze się zastanów. polecam też dysk SSD, imo must have do macbooka z highsierra (system plików APFS)

@konradzet:
Nie wyobrażam sobie kupić teraz czegokolwiek z talerzowym dyskiem, więc SSD must have.

a w czym problem, żeby przewodem go podłączyć?

@Niestabilny: Żaden problem, ale jak mam już władować te ponad 10k w stanowisko pracy to już chcę mieć emejzment
@PrivateRyan: niewiem czy w dzisiejszych czasach zrobisz amejzing bezprzewodowo. Jeszcze jak chcesz mieć 4k to ino po thunderbold. Tak jak kolega wyżej wspomniał...lagi mogą być znaczące. O ile oglądanie filmu to nie jest wielki problem to praca już w taki sposób odpada
@PrivateRyan: dolicz sobie 800pln za appletv i masz emejzment, pochwalisz się kolegom i przestaniesz używać za pół roku. chyba, że nie drażnią cię milisekundowe latencje, ale powinny skoro jesteś programistą.
@PrivateRyan: Macbook Pro 15" '17 w maksymalnej wersji here.
1) Nie, takie rzeczy (i z photoshopem) ogarniałem na starym macbooku air z i5 i 4gb
2) Nie
3) Wytrzyma o ile i5, i7 ciągnie widocznie więcej pod obciążeniem.
4) Na początku nie, ale jak już nauczysz się z niego korzystać, to jest widocznie wygodniej
5) Korzystam z czegoś takiego. Wracam do domu, w to mam na stałe wpięte zasilanie, ekran
@PrivateRyan: Ja mam stacje dokującą henge dock do której wkładasz maca pionowo ale to dlatego że mam 2015 15 cali w najbardziej wypasionej wersji, jeśli jednak kupisz jakąkolwiek 2016+ mają one thunderbolt 3 i wtedy stacja dokująca nie jest potrzebna jeśli kupisz monitor z thunderboltem:
do monitora wpinasz kabel sieciowy, myszkę klawiaturę i inne urządzenia usb, dodatkowe monitory jeśli masz i tylko jednym kablem thunderbolt podłączasz monitor do macbooka który w
do monitora wpinasz kabel sieciowy, myszkę klawiaturę i inne urządzenia usb, dodatkowe monitory jeśli masz i tylko jednym kablem thunderbolt podłączasz monitor do macbooka który w dodatku odrazu ładuje Twój komputer, wygodniejsze niż stacja.

@cup12552: O jasny gwint, nie wiedziałem że to takie dobre!
@PrivateRyan: magia thunderbolta 3, możesz mieć nawet kilka monitorów 4k wypiętych do tego pierwszego a podłączyć możesz do dowolnego z 4 portów usb-c/thunderbolt 3. Dziwne ze tego rozwiązania jeszcze nikt nie polecił bo to w sumie jedyne czego brakuje mi w 2015
jesli to klepanie apek frontendowych tylko to wystarczy i5 i 8gb- sam ogarniam fullstack na takim. ale 16gb bardziej przyszlosciowo. jak dochodza jakies dockery to sie przyda. ale bez tez nie bedzie tragedii ;) @PrivateRyan:
@PrivateRyan:
niby delle spoko ale jak sie popatrzy na ceny ich ultrabookow to wcale tanie nie sa. duzym plusem jest gwarancja NBD
ale ogolnie jak patrze czasem na te lapki na wystawach nawet takie drozsze i porownuje jakosc wykonania to niebo a ziemia na korzysc apple