Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki!

Dostałem wiekowy, choć nieużywany, więc w zasadzie "nowy" komputer:
Lenovo ThinkCentre M55
Type: 8808-94G
CPU: Intel Core2Duo E6300 - 1,86 GHz - 2C
RAM: 2GB DDR2 (oryginalnie było 1GB)
GPU: Intel GMA 3000
HDD: 80GB - mam opcję wsadzenia SSD
OS: Oryginalnie Windows XP, choć już sprawdziłem iż Windows 7 i 10 działają.

No i tu pojawia się pytanie: co zrobić z tym kompem...
- Wyrzucić szkoda (mam jeszcze do niego pudło oraz oryginalną klawiaturę i mysz Lenovo - wszystko dostałem zafoliowane),
- Pieniędzy z niego nie będzie,
- Nie mam starego softu, którego chciałbym używać,
- Na retro komputer do gier jest nieco za młody, brak mu prawdziwego GPU lub złącza PCI-Express, czy AGP. Jest tylko atrapa do podłączenia wyjścia DVI,
- Myślałem o jakimś lokalnym serwerze, ale mam wykupionego VPS-a, a jak potrzebuję to najczęściej uruchamiam jakąś maszynę wirtualną.

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nightrain: pady mam, ale nie bardzo mam ochotę grać w stare gierki. Czasem mnie nachodzi, ale bez przesady.

@cichy_brzek: dzieciak ma już laptopa.

@mati1990: E8500/E8600 to już zdecydowanie nowsze generacje procków i na 99% nie pójdą. Może udałoby się z E6600 (choć najmocniejszy obsługiwany oficjalnie to E6400) lub z Q6600. Co do GPU... Już się upewniłem i na płycie mam złącze PCIe 1x-ADD2-R, więc nic oprócz
  • Odpowiedz
  • 0
@CyberDeath Sam aktualnie szukam kompa do testów Win10LTSB (na żywym organizmie, a nie wirtualce), czasem testuję stabilność zasilaczy na tego typu kompach, czasem starsze procesory (pod 775 sporo), a i zdarza się testować jakieś dyski. Wygodniej pod starszym kompem który normalnie ma podpięty tylko kabel od zasilania i łączyć się z nim można po pulpicie zdalnym ;)
  • Odpowiedz
@CyberDeath: To zawsze możesz poszukać kogoś komu się przyda. Mój testowiec ostatnio wyzionął ducha (spalony slot RAM, dosłownie), podejrzewam, że nie tylko mi takie testowe komputery się przydają ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz