Wpis z mikrobloga

Wczoraj zacząłem przygodę z nartami i było zajebiscie. Na start dostałem narty 149cm. Chciałbym kupić swoje, ale tak zeby były na długo. Jaki rozmiar najlepiej wziąć? 178cm/72kg/27lvl
#narty #gory #pytanie #kiciochpyta
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@pawel_je długość nart zależy od ich rodzaju i przeznaczenia. Ty jako początkujący zapewne chcesz narty AllRound. Takie narty przy Twojej wadze to najlepiej 165-170cm.
Jak będziesz wjakims sklepie czy przeglądał ogłoszenia nie szukaj nart dla początkujących. Śmiało bież dla średnio zaawansowanych albo nawet zaawansowanych. Na początku nie poczujesz różnicy, a po roku dwóch nie będziesz musiał wymieniać.
Pamiętaj też że od własnych nart ważniejsze są własne buty.
  • Odpowiedz
  • 1
@pawel_je i z butami próbnie. Nie daj sobie wmówić że flex 100 to nie dla Ciebie. Jak będą pasować to nawet i więcej może być, nic nie stracisz (jedynie są drozsze ale nie ma potrzeby za dwa lata wymieniać).
Jedynie to raczej omijaj buty z grupy RACE i jak coś to przełącznik ski/walk to spoko sprawa (np. w Salomon QST).
  • Odpowiedz
@melba: jak już, to za rok będę szukał i wtedy podbiję o poradę do Ciebie, bo narazie nie wiem jakie są rodzaje i różnice. Chyba, że teraz będą jakieś promocje.. Btw, moze wiesz gdzie, jakiej firmy sa dobre jesli chodzi o stosunek cena/ jakosc i kiedy są jakieś promki? :)
  • Odpowiedz
@pawel_je: Buty trzeba mierzyć zdecydowanie - tu najlepiej osobiście. Co do miejsc - nie wiem, skąd jesteś, mogę coś z Krakowa zaproponować. Narty swoje i żony kupowałem akurat wysyłkowo - no ale tu jest prosta sprawa.
  • Odpowiedz
@pawel_je: To spory wybór używanego jest w dobrenarty w Modlniczce (i chyba na Zakopiańskiej), nieco mniejszy na Imbranowskiej z tych miejsc co na szybko kojarzę.

No byłyby może, szczerze powiedziawszy nie wyglądają na bardzo ściachane. Generalnie - wiadomo, botek się wygniata no i kwestie higieniczne.
  • Odpowiedz
@mucher: no właśnie, jest to jak umyć i wysuszyć, czy niebardzo? Bo jednak jak pożyczałem z wypożyczalni, to przecież też po kimś... za 5 stów da się fajne nowe kupić, czy jednak zbierać więcej $$? :)
  • Odpowiedz
i domyślam się, że tylko 4 klamry i raczej lepiej unikać tych z trzema, tak?

@pawel_je: Nie do końca, obecnie są nawet 2-klamrowe i dają rade. Np taki Salomon QSR PRO 130, uwierz mi nic tym butom nie brakuje :) A zdarza się że jeżdżę nimi z komórkowymi SL :)
Jak jesteś z Krakowa to uderzaj do Dobrenarty w Modlniczce i SKID ul swobody 4 (koło hotelu Forum). W jednym i drugim
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@melba: w tym roku, to gdzie jeszcze można pojeździć w jakiś weekend jak coś? Bo w ten ma być ponoć 20°.. Bo na start byłem na rusińskim wierchu i było super. Dzięki wielkie za info. :)
  • Odpowiedz
  • 1
@pawel_je Myślenice i Kasina są jeszcze czynne. Choć jak zaczynasz to lepiej do Białki, jeszcze jest czynna i chwilę powinni pociągnąć. Jak coś to w środę powinny być dobre warunki , -5 nad ranem więc przez kilka godzin będzie bajka ;-). Jak na weekend to możesz ew. na Chopok się wbrać.
  • Odpowiedz