Wpis z mikrobloga

@RichKidOfSnapchat: bardzo duzo rzeczy, np. dziwny uklad klawiatury (fn ctrl option cmd), brak sensownego zarzadzania okienkami, dziwne zachowania podczas przelaczania aplikacji alt-tabem, przyciski po lewej stronie, a za programy ktore to zmieniaja trzeba placic...

ja swoje projekty synchronizuje gitem
  • Odpowiedz
@RichKidOfSnapchat: jak chcesz opensource'owe narzedzia - to np. RSYNC. :) Nie wiem dokladnie czego potrzebujesz, ale ja dla backupow uzywam Nextclouda postawionego na serwerku sobie, jako "backup backupu" (bo domyslnie dokumenty tak czy siak kopiuja sie do google drive).
  • Odpowiedz
@RichKidOfSnapchat - próbowałem wielu narzędzi do synchronizacji i jedyne które działa niezawodnie to GIT - szczególnie do większych projektów.

@Melcma - pomijając już bezsens instalowania linuxa na mac (można przecież to robić na dużo tańszym pc) to rzeczy które opisałeś jako problemy na OSX to tak naprawdę kwestia odpowiednich programów i ustawień:

dziwny uklad klawiatury (fn ctrl option cmd)

Można to zmienić darmowym programem Karabiner. Tak naprawdę dzięki tej aplikacji można dużo
  • Odpowiedz
@baidu: dokladnie popieram co napisales, on chyba pobawil sie os x przez jeden dzien i zainstalowal linuxa.

Masz jeszcze jakieś ciekawe rzeczy? Alfreda i Karabiner znam chociaż ja sobie caps lock używam do odpalania aplikacji i innych skrótów zrobionych w Keyboard Maestro
  • Odpowiedz
@Melcma:

hmm no tak, trtzeba doinstalowac milion programow do i tak juz zawalonego systemu, zeby funkcjonowal normalnie

Ogólnie jeśli jesteś programistą czy innym devem to i tak musisz doinstalować 'milion programow' żeby system normalnie funkcjonował, przecież trzeba zainstalować jakiegoś noda/npm, composera/pip czy co tam potrzebujesz, django/express/laravel/symfony jeśli robisz webdev, do tego jakieś webpack/gulp/sass/babel do tego jakiś nginx i Postgres/MySQL, Redis, MongoDB, do konsoli dobrze jest dodać ZSH oraz OH-MY-ZSH, żeby
  • Odpowiedz
@baidu: srodowisko programistyczne w wiekszosci sobie wlasnie z vagranta odpalam wiec tutaj czy linux czy macos nie ma znaczenia, oprocz takich drobnostek jak .net ktory przychodzi z jetbrains rider albo nodejs ze strony producenta do poprawnego dzialania webstormu, git i inne duperele, ale tego nie licze bo to samo i tak zainstaluje na KAZDYM systemie.

Problem w tym, ze do poprawnego dzialania systemu w Windowsie musze dorzucic tylko terminal, w
  • Odpowiedz
@Melcma:
Nie mam zamiaru się kłócić o wyższości jednego systemu nad innym, bo sam korzystam z tych 3 systemów ale w odróżnieniu do Ciebie żadnego nie nazwałbym gównem. Najmniej korzystam z linuxa ale to dlatego że jest po prostu najwolniejszy. Przykra prawda ale GUI ubuntu jest wolniejsze nawet od Win.

oprocz takich drobnostek jak .net ktory przychodzi z jetbrains rider albo nodejs ze strony producenta do poprawnego dzialania webstormu, git
  • Odpowiedz
@RichKidOfSnapchat:

tego nie znałem dzięki :D a LaunchBar testowałeś? Alfreda masz na CMD+space, a Contexts na control+space?

Tak testowalem LaunchBar ale nie przypadl mi do gustu - duzo bardziej podoba mi się Alfred.
Contexts mam ustawione jako option+space Alfreda tak jak napisałeś CMD+space
Contexts to jest wlasnie jedna z tych aplikacji której brakuje na Linuxie, są niby jakieś open source alternatywy (o zblizonej funkcjonalnosci) ale żadnej poprawnie działającej :)
  • Odpowiedz