Wpis z mikrobloga

A teraz wyobraźmy sobie, że miłościwie panującą partia wprowadza np. godzinę policyjną i nie wolno wychodzić z domu po 20. Posłuszni niewolnicy popierający #zakazhandlu na pewno by bronili tego tymi samymi argumentami:

- wieczory powinny być dla rodziny, a nie po nocy chodzić, rozpusta i zepsucie
- ale mi problem, to tylko parę godzin
- jak wy sobie radzicie w życiu jak nie potraficie zaplanować dnia tak, żeby wieczór spędzić w domu
- więcej czasu dla siebie to więcej wolności
- ludzie nie chcą wychodzić wieczorami i wolą odpoczywać
- wychodzenie wieczorami nie jest niezbędne, więc można zabronić
- to jest wymierzone w zachodnie korporacje, nie będziemy ich karmić naszymi pieniędzmi wydawanymi wieczorem
- są kraje gdzie jest godzina policyjna, to u nas też może być
- kiedyś już była godzina policyjna i się dało żyć
- nic się nie stało, trzeba tylko zmienić przyzwyczajenia
- skończy się to lansowanie po klubach, szpanowanie pieniędzmi
- i tak nie wychodziłem wieczorami, więc mi wszystko jedno
- ja sobie poradzę, a tych co nie mogą usiedzieć na miejscu niech dupa boli

To co, wprowadzamy?

#bekazpodludzi #bekazpisu #bekazniewolnikow #polityka
  • 63
@Thou: Jeszcze kilka lat temu to samo powiedziałbyś o handlu:

Nakazywanie ludziom kiedy mogą kupować, a kiedy nie, ponieważ #!$%@?ć logikę.

Teraz zakaz wychodzenia z domu w czasie nocy tez wydaje się kuriozum, ale kilka miesięcy promocji takiego podejścia w telepudle i zaraz przyklepią taką ustawę...
@tellet: przyznam Ci rację od razu kiedy tylko usłyszę, że ktoś poszedł do wiezienia/dostał karę finansową za to, że coś kupił w niedzielę.
@tellet:
Jakie przesłanki przemawiają za wprowadzeniem godziny policyjnej i jakie byłyby korzyści z niej?

@tellet: przeciwnicy ten ustawy też mają tylko argumenty w stylu

DURR HURRA DO ROBOTY NA KASĘ BO JA CHCEM SOBIE JAJKA KUPIC

powinienem to nazwać #!$%@? kapitalistów?
@Thou: Przecież jak się nie podoba, to się zwolnij- tak prosta decyzja. Nie wspominam nawet, że ta ustawa właśnie zagazowała etaty choćby dla dziennych studentów, chcących sobie dorobić bez potrzeby ciągnięcia kasy od rodziców... No ale „jakieś studenciaki” to nie jest target tego rządu- ten obrał sobie za cel minimalne krajowe jako siłę przewodnią.
Widać ze zwolennikom nie przeszkadza ograniczenie wolności, tak osobistej (co to za powód „państwo zabrania handlu”), jak
@Hank__Moody godzina policyjna żadnego? Nie udało się ograniczyć problemu hazardu ustawą antyhazardową, godzina policyjna znacznie ograniczyłaby dostępność do hotspotów, miejsc gdzie ludzie trwonią pieniądze i nierzadko zażywają narkotyki.

Małolaty nie będą się szlajać po wieczorach tylko będą siedzieć z rodziną jak pan Bóg przykazał.

Mniejszy smog w miastach, większość nie będzie mogła jeździć samochodami częściowo poprawiając jakość powietrza.

Według ciebie poprawa warunków życiowych mnóstwa Polaków i ograniczenie narkomanii to żaden argument? xD
@tellet: #!$%@? takie. Wiadomo przeciez ze w demokracji panuja rzady wiekszosci. Slyszales o czyms takim? Wiekszosc ludzi pracujacych na kasie chce miec wolna niedziele. Studenci to mniejszosc. I tak gowno zarabiaja na tej kasie to faktycznie ale wielka strata dla gospodarki bo ilus studentow nie bedzie pracowac tylko przywiezie sloiki od matki.
@Stokrotka678: Ale myślenie xD
Jesteś właśnie takim targetem rządowym - „Lepiej mieć piątkę pomocników murarza czy kasjerów niż tych przebrzydłych wykształciuchów”, o czepianiu się studentów, że nie chcą być na garnuszku rodziców tylko mają trochę RiGCzu i chcą być samodzielni, nawet nie wspominam.

@tellet: Panują rzady wiekszosci. Slyszales o czyms takim? Wiekszosc ludzi pracujacych na kasie chce miec wolna niedziele. Studenci to mniejszosc.

„Większość ludzi” wiwatowałaby też, jakby rząd obiecał