Wpis z mikrobloga

czego się uczyć, żeby znaleźć pracę w webdevie? html, css i sql to podstawa, wiem. nadal opłaca uczyć się php, czy coś innego? i jakie jeszcze inne technologie warto znać? bardziej nastawiałbym się na backend/fullstack

#programowanie #webdev
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oh_boiii: javascript, bo teraz jest i na froncie i na backendzie. potem wybierz sobie coś co ci najbardziej pasuje (?)/jest najlepiej płatne (java?)/ma najwięcej ogłoszeń (php?) z listy ['php', 'ruby', 'python', 'java', 'node/js'] plus odpowiedni dla języka framework
  • Odpowiedz
@oh_boiii: jak chcesz robić:

1. Front, to:
- HTML, CSS obowiązkowo,
- JavaScript - podstawy, jak działa i co to jest scope, hoisting, closure, this, prototypy, dziedziczenie prototypowe, ogólne zagadnienia OOP, asynchroniczność, NPM, potem ES6 i ES7, czyli już "normalne" klasy, Promisy, asyc/await, importowanie i eksportowanie, Webpack.
- Dowolny framework frontendowy: React, Angular, Vue. w tym pierwszym jest
  • Odpowiedz
Czy ja k---a jestem ślepy, że jakoś nie zauważyłem wielkiego szału na Node.js? Niby fajnie bo i na froncie i na zapleczu mamy jeden język, sam się miałem na to porwać, ale jakoś ogłoszeń jest trzy czy cztery razy mniej niż na PHP. Nie wspominając o takim .NET.
@s3b4: @b3rly:
  • Odpowiedz