Wpis z mikrobloga

@JanTadeusz:
Serio dajcie sobie spokój. Świat Sapkowskiego to fantasy z elfami, krasnoludami, wampirami etc. Kogo obchodzi czy będą tam biegać murzyni czy nie.

Mnie na przykład wkurzyłoby "Przeminęło z wiatrem" z odwróconymi rasami bohaterów.
  • Odpowiedz
  • 3
@TrebuniTutek ta po na pewno nic nie zmieni. Przecież Słowianie byli czarni. Co druga jej wypowiedź przeczy poprzednim. Zobaczysz że będzie kiszka tak jak z jej innymi produkcjami z Netflixa.
  • Odpowiedz
@JanTadeusz: ciekawa sprawa. Jak chciałem o tym podyskutować na FB to jakaś Karyna stwierdziła żebym się p-------ł...

Czyli albo jestem rasistą albo j-----m lewakiem. Ehh
  • Odpowiedz
  • 6
@RoHunter: w Polsce, gdzie Sapkowski mieszkał, ludzie są biali. Domyślnie. Mówisz "człowiek", a oczami wyobraźni - białas. Zawsze. Sapkowski nie musiał pisać o kolorze skóry, bo każdy wiedział, o jaki chodzi.

By "Wiedźmin" zachował swój średniowieczno-północnoeuropejski klimat ze sporą dawką słowiańskości, właśnie biali aktorzy są niezbędni. Jeśli nawrzucamy czarnych, tworzymy rzeczywistość alternatywną, która nie ma nic wspólnego z realiami, do których Sapkowski wyraźnie nawiązywał (fakt, wielu nieuków współcześnie myśli, że
  • Odpowiedz
  • 4
@JanTadeusz Tu nie chodzi o polityczną poprawność, tylko o gównointerpretację: skoro nie jest napisane że byli biali, to można założyć, że mogli być czarni. Zaraz się dowiemy, ze Vilgeforz jest transwestytą, który mści się bo go nie przyjęli do Loży, a Regis jako wampir intelektualista jest genderystą, bo skoro w książkach nie jest napisane inaczej, to jest na to przestrzeń. K---a, niech ta baba znajdzie jakąś twardą ścianę, weźmie rozbieg i
  • Odpowiedz
@RoHunter:

Ból prawackich, nagle niesamowicie wrażliwych na „kulturę” dupek, które nawet nie ukrywają swojego rasizmu i nie zawracają sobie głowy żadnymi argumentami już przy wstępnej fazie produkcji serialu jest piękny. Czysty rage. Przebrzydła „polityczna poprawność” gwałcąca „Polską Prozę”. A co dopiero będzie w czasie premiery? Czekam z utęsknieniem!

Chryste panie, ale z ciebie prymityw wychodzi. Dobrze że znam osoby o lewicowym nastawieniu i nie jesteś reprezentacyjny dla wszystkich. Co do
emptysilence - @RoHunter: 
Ból prawackich, nagle niesamowicie wrażliwych na „kulturę”...

źródło: comment_LnyvVGGjbXiKp5SSN3yRwLEvO5u91uAz.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@lewaq3000:

a jeśli ktoś próbuje wpleść jasnookiego blondyna do żydowskich mitów?

Nie przeczytałeś mojego komentarza, a na niego odpowiadasz? Proszę, cytat dla ciebie:

Wyjątek? Jezus, który jako symbol w każdej kulturze jest przedstawiany odpowiednio do wyznawców. Tak, jest czarny Jezus i żółty, skośnooki Jezus. My go przedstawiamy jako bardzo ciemnego blondyna lub szatyna o dość
empty_silence - @lewaq3000: 
a jeśli ktoś próbuje wpleść jasnookiego blondyna do żydo...

źródło: comment_JWUgsn6xbcAgjRbAIlim2W4n19YUz8Ea.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@empty_silence: Chciałem jakieś rozszerzenie, dlaczego tak jest. Wiesz dlaczego Jezus był przedstawiany w innych kulturach inaczej? Żeby go lepiej sprzedać. Ciekawe czy ktoś kręcący serial na Netflixa liczy na zyski tylko Polaków, czy chce sprzedać serial na cały świat.

Stąd ta zła polityczna poprawność, ludzie chcą stworzyć produkt, który można sprzedać każdemu.
  • Odpowiedz
@lewaq3000:

Chciałem jakieś rozszerzenie, dlaczego tak jest. Wiesz dlaczego Jezus był przedstawiany w innych kulturach inaczej? Żeby go lepiej sprzedać.

"gwno" prawda. Autorami przedstawień Jezusa są ludzie, którym JUŻ go sprzedano. To nie była reklama pt. patrzcie "japończyk"/"polanin" w kraju oddalonym o tysiące kilometrów doznał prawdy, więc ją kupcie w kraju jego pochodzenia. Zdajesz sobie sprawę, że historie o ludziach o innym kolorze skóry były początkowo przedstawiane jako baśnie i
  • Odpowiedz
Autorami przedstawień Jezusa są ludzie, którym JUŻ go sprzedano.

@empty_silence: Zawsze wydawało mi się że sztuka, a już na pewno sztuka sakralna, jest skierowana do odbiorcy, nie autora

To nie była reklama pt. patrzcie "japończyk"/"polanin" w kraju oddalonym o tysiące kilometrów doznał prawdy, więc ją kupcie w kraju jego
  • Odpowiedz
Zawsze wydawało mi się że sztuka, a już na pewno sztuka sakralna, jest skierowana do odbiorcy, nie autora

@lewaq3000: ale stworzona przez autora (który nie oczekiwał żadnego uznania za nią).

To było raczej przedstawienie Jezusa jako osoby, w którą taki ziomek mógł się identyfikować, podobnie jest z serialami

Bzdury. Tradycja religijna kładzie ogromny nacisk na precyzyjny i niezmieniony przekaz. Na podstawie przekładów biblii poszerzano słowiki już wymarłych języków. Myślisz że z czego wczesnośredniowieczny
  • Odpowiedz
@biesy: wiedzmin nie dzial sie w Polsce. Pewnie. Ale jezeli w tym swiecie wykreowanym w ksiazce widzisz murzynow to gratuluje. Swiat ten jest oparty na średniowiecznej Europie, co widzi kazdy czlowiek o inteligencji srednio rozgarnietej ameby. Sapkowsko w swojej ksiazce odwolywal sie do wielu mitow i legend, zarowno tyh Polskich, slowianskich i europejskich. Ale nie znalazlem w jego opisie konfliktow plemion czarnych koczownikow tylko zupelnie cos innego. Jezeli uwazasz ze
  • Odpowiedz
Biblia nie rozwodzi się nad wyglądem Jezusa.

@empty_silence: ale chyba obecnie ludzie wiedzą, jak wyglądali ludzie w tamtym regionie (jakby ktoś szukał prawdy historycznej w wyczynach Hesusa i jego wesołej kompani xD). W czasach Faustyna Kowalskiej chyba w wiedziano, że nie wszyscy na świecie są Słowianami xD
  • Odpowiedz