Wpis z mikrobloga

Dlatego pisałem o twojej nadinterpretacji. Piękny fragment o podważeniu realizmu świata fantasy w jego serialowej wersji na pewno zapamiętam jako piękny okaz #shitwykopsays.

@RoHunter: Kwestię realizmu, czy może faktycznie "realizmu" masz dokładnie opisaną w komentarzach powyżej - https://www.wykop.pl/wpis/30310453/wiedzmin-bedzie-miec-oficjalnie-progresywna-dywers/#comment-107638579. Co do mojej nadinterpretacji to dalej piszesz ogólnikami zamiast konkretnie napisać co według Ciebie ja myślę i co innego można zrozumieć z tweeta, którego dokładnie Ci przetłumaczyłem i napisałem co mi
@JanTadeusz: czy naprawdę uważacie, że jak się pojawią czarnoskórzy w książce dotykającej problemu rasizmu (i mówię tutaj o rasach takich jak ludzie, krasnoludy czy elfy, a nie biali i czarni), to naprawdę w czymkolwiek zaszkodzi fabule? Czy naprawdę myślicie, że ludzie w świecie Wiedźmina mieliby czas na klasyfikowanie innych po kolorze skóry, jeśli można zwracać uwagę na to, że ktoś inny sięga mu zaledwie do pasa albo ma wyjątkowo spiczaste zęby?
@Asterling: Nie trzeba. Tylko ja nie mam problemu jeśli np. jeden z aktorów będzie murzynem, ale będzie to miało jakiś sens(wyjaśnią to w mniej lub bardziej logiczny sposób), jeśli będą z dupy po prostu to wtedy mozna uznac to za błąd, ale też nie taki, który zrujnuje Wiedźmina
@n4zarh: A słyszałeś kiedykolwiek o spójności świata ? Już samo to że dzieje się to na północy czyli na terenach z małą ilością slońca dobitnie świadczy o tym że nie mogli tam żyć czarni. Było kilku Zerrikańczyków którzy ciemni byli ale nie było ich dużo co też było dość realistyczne zważywszy na to że Zerrikania nie była blisko.
@ejadaz689: Bo kilku może być ale na pewno powinno być ich bardzo
@RoHunter:
To nie jest rasizm, ale realia świata wykreowanego przez ASa. Sapkowski jest akurat bardzo antyuprzedzeniowy, jednocześnie wielokrotnie podkreślając w swoich książkach dyskryminacje "inności" (elfów, krasnoludów, gnomów itp). Ergo w tym świecie podziały rasowe/etniczne jak najbardziej są powszechne, a jednak nie ma ani zdania o konfliktach między ludźmi o różnych kolorach skóry. To się nie trzyma kupy.
Nie mam wielkiego problemu z tym, żeby grali aktorzy o różnym pochodzeniu, ale mówienie