Wpis z mikrobloga

Cześć,
Poszukuję osób mających pojęcie o zakładach bukmacherskich i statystyce w celu współpracy poświęconej zbudowaniu modelu matematycznego w meczach piłkarskich, z zamiarem przekucia tego w biznes polegający na płatnym oferowaniu informacji na temat sytuacji, w których wyjątkowo opłaca się postawić na daną drużynę (tzw. valuebet).
W praktyce wymaga to według mnie:
1. Zaprojektowania bazy danych,
2. Opracowania metody automatycznego pozyskiwania danych,
3. Zrobienia "researchu" nt. tego, jakie modele zostały już gdzieś przez kogoś zaproponowane - czyt. przerobienia odpowiedniej ilości artykułów,
4. Uzupełnienia wiedzy teoretycznej / nauki programowania (w zależności od tego, kto z czym miał do tej pory do czynienia) - czyt. przerobienia odpowiedniej liczby książek,
5. Przekucia wiedzy i danych na model.

Współpracę wyobrażam sobie tak, że mielibyśmy grupę dyskusyjną, gdzie wymienialibyśmy się spostrzeżeniami, pomysłami, przedstawiali wyniki własnych analiz itp. Przynajmniej na dobry początek.

O co taki model może być oparty - m.in. uogólnione modele liniowe (w tym regresja logistyczna), sieci neuronowe, ukryte łańcuchy Markowa. Sam nie znam się na wszystkich tych rzeczach, żeby było jasne - alfą i omegą nie jestem ;)

Wrzucam zdjęcie dla przykucia wzroku. Czekam na kontakt od zainteresowanych :)

#nauka #naukaprogramowania #matematyka #statystyka #datascience #bigdata #bukmacherka
k.....h - Cześć,
Poszukuję osób mających pojęcie o zakładach bukmacherskich i statys...

źródło: comment_8NdMy9TCJmFL9z3toOTVEHEagKlRzAfB.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
mielibyśmy grupę dyskusyjną, gdzie wymienialibyśmy się spostrzeżeniami, pomysłami, przedstawiali wyniki własnych analiz

@kravforth: pachnie jak brain-picking na którym to ty wyjdziesz najlepiej, strasznie to wszystko wygląda jakbyś chciał przycwaniaczyć

Alzo, wygląda jakbyś chciał napisać https://www.stratabet.com/ ( ͡° ͜ʖ ͡°)

EDIT: Zapomniałem dopisać, że kompletnie nie doceniasz jak trudne jest zrobienie tego, stratabet tworzył cały sztab ludzi od programistów przez analityków danych po doktorów statystyków i metematyków,
  • Odpowiedz
stratabet tworzył cały sztab ludzi od programistów przez analityków danych po doktorów statystyków i metematyków

@aseeon_: No i właśnie tak samo to sobie wyobrażam. Tylko czy ten sztab był od samego początku, czy może najpierw było dosłownie kilku pasjonatów, hm?
Posiadasz bardziej szczegółowe informacje, ilu tych ludzi było?
  • Odpowiedz
@aseeon_: Rozumiem; dzięki w każdym razie. Zobaczyłem, że używają tam machine learning, wpisałem więc pewną frazę w google i tak trafiłem na obszerną bazę danych do pobrania, zawierającą wyniki meczów, kursy i np. cechy zawodników w FIFA. Chyba w życiu bym na to nie wpadł, że można by próbować to uwzględnić. Dzięki.
  • Odpowiedz
@kravforth: ee na kaggle.com chybya masz dość obszerną bazę danych (historycznych), do treningu.

Ponadto, z tego co kojarzę (nie wiem skąd pozyskać dane), ostatnio sprawdzała się dość dobrze analiza "dynamiki" drużyn (nie wiem jak to dokładnie nazwali), ale okazuje się, że niektóre style z innymi mają trudniej wygrać, mimo, że silniejsza drużyna.

hm..nie wiem za bardzo jak sobie wyobrażasz, wykorzystanie ukrytych modeli markowa w tym przypadku zdradzisz? bo może coś mi
  • Odpowiedz
@LowcaG: Zarys idei zastosowania ukrytych modeli markowa byłby mniej więcej taki:

Każdą z drużyn można w teorii opisać dwoma liczbami, nazwijmy je roboczo wartością maksymalnych możliwości i wartością średnich (oczekiwanych) możliwości (powiedzmy z przedziału 0 - + nieskończoność). Pierwsza z nich jest stała w przekroju całego sezonu, a druga zmienia się z meczu na mecz.

Siła drużyny w nadchodzącym meczu jest zmienną losową o pewnym rozkładzie określonym na przedziale [0, wartość maks. możliwości] i o średniej równej wartości oczekiwanych
  • Odpowiedz