Wpis z mikrobloga

TRUDNE PYTANIA. Wytłumaczcie mi to!

1.dlaczego jak są zdjecia satelitarne ziemi to są za kazdym razem inne a wiele elementow na nich jest skopiowana i powielona? Jak tu:
https://www.metabunk.org/attachments/20150726-072348-3wujb-jpg.27514/
Albo tu:
http://zbawienie.com/images/fake.jpg
Wytlumacz mi to!

2.dlaczego nie ma filmu zadnego jak wyglada ziemia z kosmosu i sie obraca?

3.dlaczego nie ma filmu z okrążenia ksiezyca i widocznej jego ciemnej strony?

4.dlaczego nikt nie wyslal jeszcze sondy lub balonu by nagrac ziemię z orbity? Nie gadajcie mi ze to drogie bo mamy 6 miliardow ludzi i mozna kase zdobyc

Nie jestem plaskoziemcem. Ja tylko proszę aby mi to wytlumaczyc.

#plaskaziemia #flatearth #ziemia #kosmos #astronomia #nauka #astrologia
A.....o - TRUDNE PYTANIA. Wytłumaczcie mi to!

1.dlaczego jak są zdjecia satelitarn...

źródło: comment_uP5T0TNTxsM6nFDtJUFomaARoW0j4OQO.jpg

Pobierz
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@Axelio:
1. Zdjęcie Ziemi to tak naprawdę nie jedno zdjęcie tylko tysiące małych złączone w jedno. Dlatego powstają takie rzeczy jak na obrazku. Ziemia jest przecież w stałym ruchu.

2. Przecież jest stream z iss gdzie jest pokazana jak wygląda Ziemia z iss tylko że ze względu na orbitę iss nie widać jej całej.

3. Możliwe że jest to nieopłacalne lub niema żadnych korzyści z tego, a nie zrobiono filmu kiedy było
  • Odpowiedz
@Axelio: Jak wytłumaczysz, że przez zwykłą LORNETKĘ możesz zobaczyć przelatujące po niebie ISS? Co z telewizją satelitarną? Co z telefonią satelitarną? A jak w takim razie działa GPS.
@Bitconnect:

wylot w kosmos jest praktycznie niemożliwy

Tak jak wyniesienie systemów GPS czy satelitów telekomunikacyjnych xD

BTW, jakieś dwa tygodnie temu mogliście na żywo oglądać sobie Ziemię z pokładu rakiety (od momentu startu), a ISS też 24h nadaje live, więc
  • Odpowiedz
@Axelio: Przede wszystkim, większość zdjęć które widzimy, te pięknie kolorowe, idealne, efektowne, to są właśnie montaże z wielu ujęć i są mocno poprawiane. Surowe zdjęcia kosmosu, w tym ziemi, są dostępne bez problemu na stronach NASA, są tego gigabajty, ogromne zdjęcia bez kompresji itd. Można sobie pooglądać. Tylko one nie są aż tak ładne, dlatego się z nich tworzy ładniejsze kompozycje. Ale jak ktoś chce, może sobie spokojnie obejrzeć oryginały,
  • Odpowiedz
@Axelio: 1. Niektore zdjecia są zrobione z wielu zdjęć tzw. mozaika. Z uwagi na to, ze nie ma fotek niektorycho bszarów są one dodane. W sumie niewiem po co oni to robią skoro są sondy np. dscovr, ktora foci całą Ziemie bezposrednio.
2. Filmu nie ma bo taki film musiałby trwać 24h bo tyle trwa obrót. W między czasie taka sonda musialaby stać nieruchomo wzgledem Ziemi aby zarejestrować taki obrót
  • Odpowiedz