Mireczki, piszę sobie taki mały programik w pythonie do obsługi memefolderu. Potrzebuję czegoś, co będzie porównywało ze sobą różne jotpegi i png, bo zrzucając podobające się obrazki z pewnością niejeden zapisałem więcej niż raz. Macie jakiś pomysł na to jak je sprawdzać? Pierwszą myślą było sprawdzanie haszu, ale to będzie nieefektywne w przypadku różnych memów ze znakami wodnymi. Później do głowy przyszło mi, by sprawdzać po prostu % pokrywających się pixeli, ale to nie byłoby skuteczne w przypadku identycznego obrazka z dwóch źródeł, w róznej rozdzielczości. Teraz jedyne co mi przychdzi do głowy to wyliczanie średniego koloru z całego obrazu lub jego części i porównywanie tego, ale nie wiem czy to zda egzamin. Jakieś protipy jak mógłbym je sprawdzać? #programowanie #naukaprogramowania #python #pytanie
@wik5: Ok, wygląda obiecująco, chociaż na pierwszy rzut oka to trochę obawiam sie o wydajność, w sumie mam parę gb obrazków do porównania ze sobą nawzajem :? Ale poczytam i popróbuję, dziekuję :)
#programowanie #naukaprogramowania #python #pytanie
Ale poczytam i popróbuję, dziekuję :)