Wpis z mikrobloga

Takie #coolstory z dzisiaj.

Zrektutowali do nas parę miesięcy temu do naszego teamu nowego inżyniera. Przerwa na lunch, żarcie odgrzane w mikrofalówkach, siadamy i....koleś z teamu ma...ruskie pierogi i śmietanę...WTF ? Imię i nazwisko typowo angielskie, gęba co prawda nie do końca, co prawda blisko aparycji ziemniaka ale....

-Tony, czyżbyś miał pierogi ruskie ?
-No tak.
-WTF?
-Bo moja babcia to Ukrainka a dziadek to Polak i tak się jadło u moich rodziców w domu.
-W.T.F ?
-Uciekli podczas wojny przez Francję do UK.

Pierogi Stronk :)

#uk #emigracja
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wujek_Fester: no sorry, chodzę na obiady w pracy z innymi ludźmi ale nie wgapiam się im w talerze xD Tzn. widzę, że ktoś ma np. pomidorową, albo makaron, naleśniki, albo pierogi właśnie, ale nie aż tak, żeby widzieć jakie ma dokładnie nadzienie czy z czego sałatkę.
  • Odpowiedz
sugeruję Ci zainwestować w lepsze okulary

@Wujek_Fester: nie chodzi o to, że nie widzę. Gdybym chciała to bym pewnie zobaczyła. Po prostu takie gapienie się w czyjś talerz jest niekulturalne.
  • Odpowiedz
U mnie pytanie "co dzisiaj na lunch" to normalka.

@Wujek_Fester: u mnie "co masz na obiad?" ( )
Dokładnie, pytanie, a nie patrzenie się w talerz i wypytywanie czy to aby na pewno ruskie xD

za długie kije usztywniakące zadki macie w teamie

eh, za granicę wyjechał i już polskiego zapomniał ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 1
@Limonene używam słów pasujących do kontekstu. "Obiad" je się w domu a "zespół" to może być muzyczny albo Downa. Tak samo w polskim brakuje odpowiednika słowa "design" i aby objąć całość jego znaczenia używając języka polskiego konieczne jest użycie przynajmniej dwóch zdań.

Podejrzewam, że masz dzisiaj "te dni" - najpierw posądzasz mnie o brak kultury, następnie czepiasz się języka. Do domu, TV, kubek gorącej czekolady u jakoś to będzie :-)
  • Odpowiedz
Do domu, TV, kubek gorącej czekolady

@Wujek_Fester: uczulenie mam.
Nie czepiam się, zwróciłam po prostu uwagę, że wg mnie niekulturalne jest wgapianie się w czyjś talerz. Ty pociągnąłeś tę dyskusję dalej złośliwościami o mojej rzekomej wadzie wzroku i kijach w tyłku.
  • Odpowiedz
@Wujek_Fester: wytłumaczyłabym, że wystarczyło od razu powiedzieć "Nie wgapiam się w talerz, siedzimy obok siebie i zwróciłem uwagę, bo na emigracji często się nie widuje obcokrajowców jedzących pierogi.". Ale skoro wg ciebie najlepiej jest zarzucić "ślepotę jak Stępień" i "za długie kije usztywniakące zadki" to szkoda mi czasu.
  • Odpowiedz
  • 0
@Limonene rozumiem, że powinienem się tłumaczyć z tego, czego nie robiłem? Zarzuciłem Stępniem abyś się się zastanowiła, nie wystarczyło więc poszedł tekst o kiju w zadku :-) następnym razem zapytaj się zanim zrobisz błędne założenie. Miłego :-)
  • Odpowiedz
następnym razem zapytaj się zanim zrobisz błędne założenie

@Wujek_Fester: uwaga, zwrot akcji:
Mój pierwszy komentarz był pytaniem ( ͡º ͜ʖ͡º)
Tak że nie zrobiłam żadnego założenia, a spytałam. I z niczego się nie powinieneś tłumaczyć, ja sparafrazowałam po prostu twoje komentarze jednym zdaniem.
  • Odpowiedz