Wpis z mikrobloga

#programowanie
#java
To jest chyba najbardziej wartościowa prelekcja/prezentacja jaką miałem okazje w ostatnim czasie obejrzeć. Obejrzałem to kilka miesięcy temu i widzę jaka praktyka z tego płynie... Testy super ...
n.....y - #programowanie 
#java 
To jest chyba najbardziej wartościowa prelekcja/pr...
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nie_tuzinkowy: Zastanawiam się jak w takim typie architektury rozwiązać relacje bazodanowe. Nie da się w takim przypadku zrobić jak w np Hibernacie i do article wstawić usera z innego modułu bo przecież nie mamy dostępu do usera. co w takim przypadku, relacje rozwiązujemy przechowując tylko id?
  • Odpowiedz
@nie_tuzinkowy: Co złego w tym, że serwis aplikacyjny dostaje DTO'sy? Warstwa serwisowa powinna dostawać object-value lub właśnie dto. Żadne encje(obiekty domenowe) nie powinny wychodzić i wchodzić do serwisów.
  • Odpowiedz
@Sebb521: Jak mam domene i wystawie jej public fasade XXXXServiceFacade to jej metody maja np. adnotacje @Transactional i wołają /orkiestrują inne serwisy repozytoria te inne repozytoria i serwisy operuja na obiektach domenowych encjach/value objectach ale fasada dostaje DTO i zwraca DTO i tak ma byc ....
  • Odpowiedz