Wpis z mikrobloga

tak, do lokalnego repozytorium ale to dla mnie za mało...

@gajowy_marucha: tylko potem robisz pusha i masz w zdalnym repozytorium. Pomyśl sobie, że siedzisz w pociągu kilka godzin z laptopem i masz czas, żeby coś zrobić:
- SVN: piszesz kod i czekasz na koniec podróży, żeby zrobić jednego commita. Nie możesz go podzielić (teoretycznie możesz sobie kopiować foldery i ręcznie zrobić wszystkie zmiany i commity na koniec, ale to straszna
  • Odpowiedz
A co z branches na gicie?

@gajowy_marucha: dużo lepiej pracuje się z branczami na Gicie (a nie tworzenie jakiś sztucznych folderów).

Przy merge też masz inny mechanizm. Git korzysta z trzech punktów i często "magicznie" wykrywa co powinno się znaleźć. W SVN tego nie było i bardzo często był męczące merge. Tzn. takie, że coś było oczywiste, ale musiałeś to przeklikać. W Gicie robi to automat, a tobie zostaje tylko
  • Odpowiedz
Nie zdarzyło mi się od dobrych paru lat spotkać firmy (dużej czy małej) używającej SVN-a. No chyba że to jakiś porzucony legacy projekt, ale takie też zwykle są w końcu portowane na Git.

@nehemiah: ja znam dwa przypadki, w których jest używany SVN:

1. Firma janusz-soft, której główny trzon pracowników to studenci co przychodzą na rok i uciekają jak się czegoś nauczą. Gościu, który zarządza firmą kilkanaście lat temu wprowadził
  • Odpowiedz
@gajowy_marucha: SVN to g---o. Jak zrobisz brancha to robi ci osobny katalog w repo, jak próbujesz megrować to się sypie. A na Gicie pełna kultura, każdy pracuje na swoim branchu i od czasu do czasu master merguje je w całość. Nie mówiąc o zdecentralizowanym repozytorium.
  • Odpowiedz
@gajowy_marucha: A i nieśmiertelny błędy CRC w SVn gdzie jedynym sposobem na rozwiązanie jest spakowanie swoich plików usunięcie repo, ściągnięcie go na nowo i wgranie swoich plików.
  • Odpowiedz
@gajowy_marucha: Nikt tu nie mówi o tym, że SVN ma wsparcie commitowania dużych plików. Czyli w game developerce sprawdza się idealnie, tak samo przy pracy z dużymi plikami/grafikami. W większości GIT jest dużo łatwiejszy i ma lepsze zastosowanie.
  • Odpowiedz