Wpis z mikrobloga

Mam sobie jednego diva i w nim dwa kolejne, i ta dwa div maja po 300px szerokosci a ten glowny 600, wszystkie marginesy itp na 0 sa, ale jak chce je polozyc obok siebie to dziala dopiero jak temu glownemu dam 604px, przy mniej ustawia sie na dole

I tego jeszcze bardziej nie ogarniam, jak juz mam te 604 to jest tak jak na skrinie, ta pusta luka zaznaczona strzalkami i w konsoli firefoxa pokazuje sie literka "o"

Moze wiecie skad ona sie bierze, i czemu przy 600px sie obok siebie nie ustawiaja
Cały kod jest na skrinie

#css #html #javascript #programowanie #firefox #webdev
TomekABC123 - Mam sobie jednego diva i w nim dwa kolejne, i ta dwa div maja po 300px ...

źródło: comment_33QlyQlYHBwGiLLLx5FEukxGEZ5tLJ5X.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TomekABC123: bo pomiedzy divami masz whitespace ktore ma swoje kilka px, mozna to naprawic dajac font-size: 0 albo nie zostawiajac miejsca pomiedzy divami np albo komentarz pomiedzy divami np
  • Odpowiedz
@b3rly: co do tych flexow i gridow? ich uzywa sie juz w jakichs przecietnych firmach czy raczej tylko tych najbardziej nowoczesnych?
I co trzeba zrobic zeby wtedy to dzialalo na tych starych przegladarkach?
  • Odpowiedz
@TomekABC123: fornt end dev here i ja tez bym chciala :/ trzeba pewnie zajrzec do dokumentacji html i css

Z moich obserwacji wynika, ze dwa elementy beda do siebie przylegaly jesli:
a) dasz im display: block lub inline-block, ale koniecznie z float: left
b) beda ustawione w kodzi w jednej linijcie: ab

Jesli jest bez float i w oddzielnych linijkach to miedzy nimi pojawia sie widmo luka na 2px...
  • Odpowiedz
@TomekABC123: Ustaw je obok siebie w jednej linii:

``

Poza tym przenieś CSS do osobnego pliku i nie styluj nigdy po ID tylko po klasach (.klasa zamiast #id). Dodatkowo wartości zerowe (margin: 0px); podawaj bez jednostek (margin: 0;).
  • Odpowiedz