Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sikzmiednicy: Metka (niem. Mettwurst) − kiełbasa z drobno mielonego mięsa z przyprawami, wytwarzana z półsurowej wieprzowiny lub wołowiny. W Polsce gatunek kiełbasy charakterystyczny dla Górnego Śląska i Wielkopolski. Spożywana jako dodatek do chleba, ze względu na konsystencję, jest najczęściej rozsmarowywana.
  • Odpowiedz
@BajerOp metka tylko wołowa Nieświadomie można z tym dłuuuugo żyć.
Włośnica (trychinoza, trichinelloza) rozwija się po spożyciu mięsa zakażonego włośniami - nie można się nią zarazić od innego człowieka.

Najczęściej, w przypadku człowieka, źródłem zakażenia jest mięso świni domowej lub dzikiej, ale w Europie odnotowano również przypadki włośnicy spowodowane spożyciem niedogotowanego mięsa końskiego.

Jeśli mięso z cystami włośnia zostanie niewłaściwie przygotowane i spożyte, sok żołądkowy rozpuszcza otoczkę i larwa ma otwartą
  • Odpowiedz