Wpis z mikrobloga

@Qantas: Idiotyczny argument, czyli każdy wyprzedzający czy omijający popełnia wykroczenie, bo nie jedzie możliwie blisko prawej krawędzi! XD Musisz to wygrać, nie ma innej opcji.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@akatogolem też tak sądzę. Wg mnie sytuacja analogiczna do tej jak bysmy mieli w mieście 2 pasy i korek. Wg policji trzeba jechać tylko prawym. A tutaj jeszcze korek wychodził na prawy pas autostrady i było niebezpiecznie.
  • Odpowiedz
@Qantas: Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie
  • Odpowiedz
@Jakis_ja: trochę paragrafów sąd znajdzie i podniesie wymiar kary¯\_(ツ)_/¯, jeszcze doliczy przekraczanie linii pojedyńczej ciągłej i jeszcze jazda z prędkością 50 km/h przy ograniczeniu do 30 km/h( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Qantas: Nie jest to takie łatwe do zinterpretowania.

Trochę łatwiej zinterpretować sam skręt - skręcając w prawo, należy to robić z prawego pasa (jeśli znaki nie mówią inaczej) i tu jest na pewno błąd.

Natomiast sama jazda lewą stroną , jeśli uznamy że są tam dwa niewyznaczone pasy ruchu, zgodnie z definicją z art. 2 PoRD: "każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczonyznakami
  • Odpowiedz
  • 1
@Jakis_ja

Jak ci ktoś kiedyś z tego prawego "niewyznaczonego" pasa pojedzie na lewy pas na jezdni docelowej to się będziesz miał z pyszna. W takiej sytuacji po skręcie może on zająć dowolny pas a ty mając go po prawej musisz go puścić.

Ale głupoty gadasz!
Gdzie w przepisach masz to napisane? No czekam. ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 0
@Jakis_ja

Po drugie - nie wiem, czy taki łącznik między dwoma drogami nie podpada pod obszar skrzyżowania - rozległego, ale skrzyżowania.

Nie popada.
  • Odpowiedz
@sorhu: Tego nie ma w przepisach napisanego. Tzn. nie ma nakazu zajęcia po skręcie dowolnego pasa ruchu - i to już wystarczy bo z automatu oznacza, że możesz zająć dowolny. Z jednym wyjątkiem - gdy masz wyznaczone pasy ruchu na skrzyżowaniu wtedy musisz się trzymać swojego.
Niestety wielu kierowców "starej daty" jeździ dalej wg przepisów sprzed dużej nowelizacji PoRD i co gorsza uczy tak młodych.
A to, że zwykle ludzie
  • Odpowiedz
Nie popada.

@sorhu: Bo? Definicję drogi znasz? O tym decyduje zarządca drogi na danym terenie - zwykle drogą jest coś co ma numerek (krajowa, wojewódzka, powiatowa itd). A to zależy od administratora terenu - i w takim przypadku rozległego skrzyżowaniu dróg ten łącznik jak najbardziej może być częścią skrzyżowania.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Jakis_ja normalnie jak masz 2 pasy i skręt w jezdnię o 2 pasach to ten z lewego zajmuje lewy, a z prawego prawy. Czemu tutaj miałoby być inaczej? Nie ma nigdzie mowy, że wyznaczony pas ruchu jest jakis lepszy. Ale to tak BTW bo nie dotyczy to mojej sytuacji.
  • Odpowiedz
@Qantas: Przy braku wyznaczonych pasów na skrzyżowaniu to jest tylko kwestia uprzejmości i zwyczajowa - obydwa samochody wjeżdżając z podporządkowanej na główną zmieniają pasy ruchu (skoro nie ma wyraźnie zaznaczonego znakami poziomymi, że poruszają się "swoimi" pasami). A w tym momencie w sytuacji kolizyjnej obowiązuje to:

Art. 22.

4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi
  • Odpowiedz