Wpis z mikrobloga

To co bycie programista stanie sie juz nieoplacalne ?

@Adamus56: już nie ma sensu, teraz to już sama końcówka zawodu, niemal na wymarciu.

( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Adamus56 narazie jest ale jak masz kilka lat pracy. Na poczatku ciezko o dobra pensje, a wymagania sa coraz wieksze. Wiadomo ze jest tego za duzo zeby to wszystko ogarnac.
  • Odpowiedz
@jakacper wiesz mysle nad pojsciem w tym kierunku i liczylbym sie z tym ze byloby ciezko na poczatku tylko jak juz bym podejmowal ta decyzje a bylaby dosc wazn w moim zyciu to troche slabo byloby sie dowiedziec za 3-4 lata ze programista ma tyle ile ktos w markecie czy korpo
  • Odpowiedz
A teraz zarabiasz ile? Czy może nadal tylko "chcesz"?

@Inguz: Zarabiałem +/- tyle w poprzedniej firmie. Teraz dostaję mniej więcej 2 razy tyle netto plus premia roczna i benefity, ale mieszkam raczej w małym mieście, a nie żadnej Warszawie. Obecnie można dostać ofertę za dużo wyższe stawki (tj. pięciocyfrowe kwoty), ale wtedy trzeba się liczyć z przeprowadzką do większego miasta, pracą zdalną lub częstymi wyjazdami.
  • Odpowiedz
@Patt_Ramon: zaczynałem od kwoty 2400 zł netto na umowę o pracę - bez doświadczenia komercyjnego - oprócz programowania miałem w obowiązkach administrowanie serwerami, helpdesk dla użytkowników. Rekrutacja wewnętrzna, gdyż zwolniło się miejsce w dziale programistycznym.

Po ok. roku pracy można zarobić nawet 2x tyle jeśli dobrze trafisz (pod warunkiem, że przez ten rok wystarczająco podszlifowałeś umiejętności - nieważne czy podczas pracy zawodowej czy po godzinach, a nie tylko przesiedziałeś byleby
  • Odpowiedz
@matwes: Faktycznie miałeś szczęście. Jak czasem sprawdzam testy praktyczne przy rekrutacji to mnie głowa boli. Wymagania niektórzy kandydaci mają wyśrubowane ale niestety prostego programu przez 4h z dostępem do netu nie mogą napisać. Pomijam jakość kodu bo to sporadyczne przypadki, że ktoś ogarnia co pisze.
  • Odpowiedz