Wpis z mikrobloga

@ravau: Państwo nie musi mi fundować mieszkania - sam sobie na nie zarobię. Grunt żeby nie marnowało pieniędzy z podatków na leniuchów, którzy oczekują, że wszystko dostaną w prezencie od zaradniejszej części społeczeństwa.

Nie rozumiem tych przytyków z drugiego akapitu, jest coś dziwnego w tym, że ludzie chcą mieć pieniądze i na podstawowe potrzeby, i na rozrywki i najlepiej coś jeszcze odłożyć?
  • Odpowiedz
Nie ma lekko, ale nawet jak zarabia się 20k to potem zostaje mało na koniec miesiąca. Niestety.

Każdy jest kowalem swojego losu, wiec op gdzieś musi poszukać oszczędności - nie ma nic za darmo, gdzieś ta kapusta musi się znaleźć jeśli chce kupić M.
  • Odpowiedz
@azurro: Z czytaniem u Ciebie słabo. Nie dać, tylko dostarczyć to za co się płaci albo nie zabierać.

A tak w ogóle - s--------ć z kraju i dziwić się że ludzie nie chcą w nim zostać? To czemu nie budowałeś swojego majątku tutaj, tutaj nie płaciłeś podatków dla wielkiej dumnej polszy?

Jesteś świetnym potwierdzeniem mojego wpisu, tylko nie zauważyłeś tego bo z czytaniem na bakier u Ciebie.
  • Odpowiedz
@markkk92:
Nie wiem czy kolega zauważył, ale socjalizm tak działa w każdym cywilizowanym kraju. Na zachodzie to nawet ludzie dostają zasiłki, za które mogą przeżyć na lepszym poziomie niż my. Różnica tkwi w tym, na jakim poziomie są nasze gospodarki, my przecież dopiero awansowaliśmy na kraj rozwinięty.
Dlatego też pisanie, że Polska to, Polska tamto jest idiotyczne.
  • Odpowiedz
@bykubyk: Problem w tym, że słabiej zarabiającym można pomagać w postaci wędki (choćby niższe podatki), a nie ryby (w omawianym przykładzie mieszkania, na które bardziej zaradni muszą oszczędzać przez x lat lub wziąć kredyt). Politykom niestety łatwiej jest kupić podatną na populizm część społeczeństwa rybami, a i przekupywani wolą rybę od wędki, bo wędka wymaga włożenia wysiłku w osiągnięcie czegokolwiek.

Drugi problem jest w tym, że niestety niecałe 50 lat
  • Odpowiedz
@markkk92: Naprawdę chodzisz tak często do lekarza, że warto na to wydawać 600zł miesięcznego abonamentu? Za to pójdziesz prywatnie z 5 razy miesięcznie bez żadnych abonamentów. A do lekarza POZ na NFZ dostać się wcale nie jest trudno, więc możnaby tego użyć ewentualnie na specjalistów, ale chyba do takich nie chodzisz co tydzień.
  • Odpowiedz
@markkk92: Jeszcze raz ci powtórze - wyjechałem, bo w Polsce nie było perspektyw, bo jest biednym, rozwijającym się krajem, tam zarobie szybciej i pomogę budować perspektywy. Skarb państwa to nie skarbonka i nigdzie nie działa tak, że jak płacisz to dostajesz z powrotem, sufit ci sie na łeb s--------ł? W innym wpisie piszesz, że w-----a cie patologia ciągnąca zasiłki, w tym wpisie płaczesz, że nie chcą ci dać zasiłków. Czyli
  • Odpowiedz
@markkk92: Standard. Jesteś karany za to że ci się chce i potrafisz zakasać rękawy i z---------ć. A patola po podstawówce dostaje najróżniejsze benefity przez co bieda jest wręcz przez państwo nagradzana i promowana.
  • Odpowiedz
@azurro: jako że s----------ś z kraju, zostawiając go na utrzymaniu reszcie społeczeństwa, to Twoje komentarze są bezczelne. Jeszcze dorobiłeś sobie to tego ideologie, która się tak kupy nie trzyma - wyjechałem, żeby wrócić i budować dobrobyt. What? Wyjechałeś żeby zarobić na mieszkanie, bo w Polsce nie miałeś na to opcji i obrażasz ludzi, którzy płacąc tutaj podatki i już budując ten "dobrobyt", a nie mają to tylko w planach.
  • Odpowiedz
@Janusz_Conway: Mam kuzynkę która jest samotną matką, ojciec dziecka nie żyje, więc alimentów brak. 0 zasiłków, w sumie nie wiem czy nawet te 500 dostaje, ale raczej nie. Pracuje jako nauczycielka plus dorabia korkami - to chyba nie jest super praca? Stać ją na zagraniczne wakacje raz do roku, w miare nowy samochód i fajnie wyposażone mieszkanie, za które spłaca niestety kredyt. Nie narzeka, proponowałem jej wyjazd do UK, mówi,
  • Odpowiedz