@markkk92: "gdybym byl chociaz chamem z ceglowka ktos by sie ze mna liczyl" deal with it. To nie wina po i pis tylko 200 lat bycia na peryferiach cywilizacji. To nie jest tak ze mieszkanie na wlasnosc i stabilizacja ci sie nalezy. To nie jest w niczyim interesie- nawet Twoim bo nie masz bodzca do walki o wiecej. A patusy? Ktos madrze przeliczyl ze zamiast wydawac gore hajsu na tlumienie
@markkk92: Spora część Polaków to zwykły roszczeniowy motłoch bez podstawowej wiedzy o polityce, ekonomii itd., za to z robaczaną mentalnością 'mnie się należy, a jak ktoś ma lepiej/więcej to pewnie ukradł złodziej jeden'. Niestety obecne pokolenia Januszy, których młodość przypadła na czasy Gierka czy Jaruzelskiego, wychowały i wychowują kolejnych Sebków z identyczną mentalnością (albo i gorszą, bo uzależnieni są od różnorakich zasiłków i 500+), ci z kolei już płodzą kolejne
@markkk92: a weź dodaj te twoje wydatki które wypisałem, odejmij od kwoty zarobków miesięcznych, bo mi tak na szybko bez kalkulatora to wychodzi 1500-2700 że ci zostaje na miesiąc. xD
Odłożyć to możesz razy 10msc i już masz 25000pln. Wiesz, że większość osób zarabia ciutke mniej, naprzykad 2500+2500netto i też się nie łapią na żaden program rządowy, a z wypłaty to im nie zostaje jak tobie 1,5-2,7k tylko 200-500zl na
@ravau: tyle mi nie zostaje bo to wyliczenie na szybko nie uwzględnia rozrywki, jakichś wypadów etc. Ale oczywiście że inni mogą mieć gorzej. Ale sedno mojego wpisu jest takie: Państwo nie potrafiąc wypełnić swoich podstawowych funkcji, bierze się za programy skierowane do osób, które nie partycypują w kosztach Państwa. Co będzie skutkowało znacznym pogarszaniem usług, które Państwo powinno pełnić w tym modelu w którym uzurpuje sobie prawo do przeszło 50%
@ravau: @markkk92: To, że ktoś gorzej zarabia (albo wręcz żyje od wypłaty do wypłaty) nie znaczy, że zaradniejsi muszą dokładać się takim osobom na socjal czy mieszkanie. Sorki memorki, jesteś zdolny do pracy - staraj się dorównać tym, którzy mają lepiej; nie chce ci się pracować - żryj gruz; nie jesteś zdolny do pracy - wtedy reszta społeczeństwa może się zrzucać na socjal (bo choroba czy wypadek może
Komentarz usunięty przez moderatora
Odłożyć to możesz razy 10msc i już masz 25000pln. Wiesz, że większość osób zarabia ciutke mniej, naprzykad 2500+2500netto i też się nie łapią na żaden program rządowy, a z wypłaty to im nie zostaje jak tobie 1,5-2,7k tylko 200-500zl na