Jeździłem wczoraj Stingerem GT z 3.3-litrowym twin turbo pod maską. Ten samochód jest wspaniały. Reakcja na gaz, na ruchy kierownicą, odejmowanie i dodawanie gazu w zakręcie - wszystko tak czytelne jakby Kia nic nie robiła tylko od lat tłukła sportowe wozy. Silnik, poza tym, że kompletnie nie brzmi, rozpędza Stingera w około 4,5 sekundy do setki i przestaje wyraźnie wciskać w fotel w okolicach 200 km/h. Pozycja za kierownicą - miód. Jest odrobinę ciasnawo, ale to raczej z uwagi na wysoki tunel środkowy niż brak faktycznego miejsca na nogi. Czapki z głów. Stylistyka przodu wyrywa z butów, tył z kolei jest dla mnie paskudny. Ale i tak kupowałbym bez wahania gdybym szukał tego typu auta i nie chciał wydać majątku na niemieckie premium. #carburator #kia #carboners #mojezdjecie
@macq2309: czy ty wiesz ile ten samochód kosztuje i jak będzie wyglądał jego spadek wartości na rynku wtórnym? Kia to Kia. Fajny samochód, z fajnymi aspiracjami ale to nadal KIA, ludzie wolą przepłacić za samochód marki premium ze względu na prestiż marki, mniejszy spadek wartości w czasie. Hyundai próbował tego samego w swojej półce z samochodami Genesis, niestety rynek nie nabiera się na takie sztuczki a wlasciciele tych samochodów muszą
Moim zdaniem auto ma obecnie tylko jednego konkurenta - Infiniti Q50S
@Assailant: a ja siedziałem w Stingerze i w Q50S i Infiniti to żaden konkurent dla KIA :) Jak ktoś siedział i tu i tu, to nie ma bata, żeby kupił Infiniti moim zdaniem.
@Assailant: dobre brzmienie? Na pewno nie tak miałkie i bez pazura jak w stingerze. Dodatkowo głośniki próbują ratować sytuacje przez co juz bardziej realistyczne odgłosy wydobywają się spod wirtualnych masek aut w gran turismo 6
@Assailant: @Ryshe: @AmonGoeth: jak dla mnie zdecydowanie lepsza opcja jest 2.0 turbo. Ono jest w i30N, w którym osiąga okolo 280 KM (wiec potencjal na 300 z pewnością jest) kosztuje sporo mniej i brzmi doskonale.
@macq2309: stojący obok kilkuletni używany mercedes CLS audi A7 zawsze lepiej będą wyglądać niż stinger. Kia to kia. Może fajne i dobre ale premiom nigdy nie będzie.
Hyundai próbował tego samego w swojej półce z samochodami Genesis, niestety rynek nie nabiera się na takie sztuczki
@AmonGoeth: WTF? Przecież Genesis sprzedaje się doskonale. Właściwie to jest symbolem tego, że Koreańczycy potrafią robić auta premium bijące niemieckie marki.
Ten samochód jest wspaniały. Reakcja na gaz, na ruchy kierownicą, odejmowanie i dodawanie gazu w zakręcie - wszystko tak czytelne jakby Kia nic nie robiła tylko od lat tłukła sportowe wozy.
Silnik, poza tym, że kompletnie nie brzmi, rozpędza Stingera w około 4,5 sekundy do setki i przestaje wyraźnie wciskać w fotel w okolicach 200 km/h.
Pozycja za kierownicą - miód. Jest odrobinę ciasnawo, ale to raczej z uwagi na wysoki tunel środkowy niż brak faktycznego miejsca na nogi.
Czapki z głów. Stylistyka przodu wyrywa z butów, tył z kolei jest dla mnie paskudny. Ale i tak kupowałbym bez wahania gdybym szukał tego typu auta i nie chciał wydać majątku na niemieckie premium.
#carburator #kia #carboners #mojezdjecie
źródło: comment_hqPjLqK8RkXKviNAzkHrJFGyP2pmNfrg.jpg
Pobierzźródło: comment_4UNa0pM3YjjaeAQPmLlzKzXYnNYu0r85.jpg
Pobierzźródło: comment_s4mQulvg3nORgwmsemVpWJo5ph7Rz9Ht.jpg
PobierzHyundai próbował tego samego w swojej półce z samochodami Genesis, niestety rynek nie nabiera się na takie sztuczki a wlasciciele tych samochodów muszą
A co oznacza dobre brzmienie silnika i jaki wzorzec je ukształtował?
@
@Assailant: Jakiekolwiek? OP napisał, że kompletnie nie brzmi, więc dźwięku nie ma, rasowości też
aaa bo to klasa uprzywilejowana? Czy taki segment, czy inny- jesli kasa się nie zgadza bo auto leci na łeb na szyje- zawsze jest to odczuwalne-
@Assailant: a ja siedziałem w Stingerze i w Q50S i Infiniti to żaden konkurent dla KIA :) Jak ktoś siedział i tu i tu, to nie ma bata, żeby kupił Infiniti moim zdaniem.
Gdzie tyle? Polski konfigurator mówi że za 3.3 to minimum 230k
@AmonGoeth: WTF? Przecież Genesis sprzedaje się doskonale. Właściwie to jest symbolem tego, że Koreańczycy potrafią robić auta premium bijące niemieckie marki.