Wpis z mikrobloga

Hej,

Dziś zapraszam do zapoznania się i wykopywania mojego najnowszego znaleziska Jak zrobić w domu pizzę lepszą niż w pizzerii?, gdzie znajdziecie trochę porad dotyczących tego jak piec pizzę w domu przy użyciu zwykłego piekarnika elektrycznego.

Jeśli pieczecie kilka pizzy tego samego dnia (przynajmniej 2-3) warto zainwestować w kamień. Za jakiś czas opublikuję wpis dotyczący pieczenia pizzy na kamieniu. Jeśli jednak zazwyczaj robicie jedną pizzę, lub rzadko gotujecie to danie to przy użyciu blachy też można osiągnąć fajne efekty.

Jeśli macie jakieś pytania lub uwagi pytajcie tutaj, w wiadomości prywatnej lub w komentarzach. Każdemu postaram się pomóc w miarę posiadanej wiedzy i umiejętności. Jeśli macie jeszcze jakieś porady dotyczące pieczenia też możecie je śmiało wysyłać, chętnie je przetestuje i jeśli okażą się przydatne zamieszczę w artykule.

Tak jak zawsze czekam na zdjęcia waszych pizzy ;)

W przyszłym tygodniu zajmę się albo spaghetti carbonara albo tiramisu. Wybierzcie proszę w ankiecie ;) Osoby, które chcą aby wołać ich do kolejnych przepisów proszę o plusowanie komentarza poniżej. Osoby, które już są na liście nie muszą plusować tego komentarza, bo już na niej są ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Powoli przymierzam się też do włoskich drinków i do rozpoczęcia kolejnej kuchni. Jeszcze nie zdecydowałem, której ale po głowie chodzi mi kilka ciekawych przepisów z kuchni bałkańskiej.

Na zdjęciu pizza carbonara ;) Może nie wygląda bardzo pięknie, ale jest za to niezwykle smaczna.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

_______________________________________________
Wołam zainteresowanych, którzy wyrazili chęć wołania. Jeśli ktoś nie chce być wołany proszę o wiadomość prywatną.

PS Jak chcecie można też obserwować tag #kuchniamg78, gdzie trochę częściej będą pojawiać się jakieś przepisy.
MG78 - Hej, 

Dziś zapraszam do zapoznania się i wykopywania mojego najnowszego zna...

źródło: comment_3BEm9XT0Cp3UeJCkYGVMXnbUWJCGt75u.jpg

Pobierz

O czym chcielibyście przeczytać za tydzień?

  • tiramisu 19.5% (398)
  • spaghetti carbonara 60.0% (1227)
  • dalej coś z pizzą ;) 20.6% (421)

Oddanych głosów: 2046

  • 98
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pepperek: Jestem raczej zwolennikiem prostego sosu zbliżonego do tych tradycyjnych włoskich czyli bez gotowania i bez żadnego czosnku/cebuli/itp.
  • Odpowiedz
@MG78: Mireczku, zrobiłem dziś dwie pizze z Twojego przepisu na ciasto i wypieczone oraz uformowane według wytycznych ze strony. Pizze wyglądały tak jak w tej odpowiedzi i kolejnej. Wewnątrz, gdzie były składniki, były bardzo smaczne, natomiast brzegi były zbyt suche i chrupiące.
Próby były dwie - 250 stopni, termoobieg+dół w piekarniku elektrycznym na najniższym szczeblu piekarnika oraz druga - 225 stopni, termoobieg+dół w piekarniku elektrycznym, zaś pizza na drugim od
HyperX - @MG78: Mireczku, zrobiłem dziś dwie pizze z Twojego przepisu na ciasto i wyp...

źródło: comment_dfJTx3MIPBz0rauu7MYvXejSqZNt8fEJ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@MG78: Mireczku, jeśli chciałbym zrobić np. w sobotę rano ciasto, część wykorzystać wieczorem, a część dopiero w niedzielę wieczorem to jak je przechować? Czy jednak lepiej odpuścić i robić w niedzielę rano od nowa?
  • Odpowiedz
@Kroos123: Włóż tę część co chcesz użyć w niedziele do wyrastania do lodówki. Zafoliowane, itp. Będzie niedługo w tagu kuchniamg78 wpis o tym ;)
  • Odpowiedz
@MG78: Czyli wrzucam od razu po podzieleniu na części do lodówki, i wyciągam w niedzielę wieczorem? Czy wyjąć wcześniej żeby trochę postało w temperaturze pokojowej? Laikiem jestem, a głupio byłoby coś zepsuć :D
  • Odpowiedz