Wpis z mikrobloga

Mirki od #komputery mam taki problem w moim #macbook pro
Wczoraj padło mi kilka klawiszy w klawiaturze :/ połowa rzędu cyferek i litera "o", co oznacza, że w tym rejonie coś pod spodem padło, ale (nie)ciekawa rzecz stała się też z commandem i tego już nie jestem w stanie pojąć.

Gdyby żadna kombinacja z jego udziałem nie działała, rzekłabym, że klawisz nie działa lub coś się przestawiło niechcący skrótem klawiatury.
Ale - kombinacje do robienia screenów - działają.
Gdy zaznaczam kilka warstw w PS trzymając commanda - działa.

Ale CMD + C / CMD + V / CMD + X / CMD + Z - nie działają, a używam tego bardzo często w PS i jest mi to koniecznie potrzebne

Jak to możliwe, że do jednych operacji on działa, a do innych nie?

Do tego te cyfry wysiadły? Czy to oznacza uszkodzenie mechaniczne i konieczność wymiany klawiatury? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

P.S. Czy polecicie jakiś serwis zaufany do tego w #warszawa?
znalazłam 2 Mac-owskie, ale już sobie wyobrażam te ceny... Z kolei nie-autoryzowany musi być sprawdzony, znam przypadki np. wymiany wyświetlacza w telefonie w serwisie no-name, po czym osoba musiała udać się do autoryzowanego, więc zapłaciła 2 raz i tego chcę uniknąć, cebulowania ze skutkiem "chytry płaci 2 razy".

#naprawalaptopow #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aloszkaniechbedzie: wyłącz całkowicie Maka i przy następnym włączaniu przytrzymaj Shift aż do momentu pojawienia się jabłuszka. po uruchomieniu zobacz, czy wszystko działa jak powinno (Photoshopa raczej nie odpalisz, ale wystarczy TextEdit czy Safari). ja miałem ten sam problem w iMaku przy 3 różnych klawiaturach, w trybie bezpiecznym klawisze działały normalnie i po odświeżeniu cache kextów już działają do teraz :)
  • Odpowiedz
@klichu: o mój Boże, a teraz proszę po polsku :D
1. Wyłączę. Przy włączaniu, tzn, że jak pyknę power i będzie ciemny ekran, to już mam cały czas trzymać shifta do momentu, aż pojawi się wpisywanie hasła? Sorki, nie rozumiem, w którym momencie trzeba wcisnąć tego shifta i do którego momentu go trzymać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

2. Co to znaczy, że Photoshopa nie odpalę?
Czy ten tryb uruchomienia z shiftem to jest
  • Odpowiedz
@aloszkaniechbedzie: spokojnie, nic to nie usunie, po prostu jest to tryb bezpieczny w którym działają tylko najpotrzebniejsze usługi systemu :D bez trzymania shifta przy uruchamianiu MacBook uruchomi się w normalnym trybie

1 - wyłączasz laptopa, czekasz aż ekran całkiem zgaśnie (lubi sobie pokręcić czasami przed wyłączeniem), jak już całkiem się wyłączy to odpalasz go tak jak normalnie, tyle że po naciśnięciu przycisku włączania zaraz przytrzymujesz lewy Shift i trzymasz go
  • Odpowiedz
@klichu: bardzo dziękuję, nie mogę się doczekać, aż to przetestuję
tylko czekam na ten upgrade
mimo wszystko mam przeczucie, że to mechaniczne uszkodzenie, bo wczoraj użyłam do klawiatury sprężonego powietrza
z tym, że używałam go milion razy, a taką sytuację mam pierwszy raz
  • Odpowiedz
@aloszkaniechbedzie: nawet Apple zaleca używać sprężonego powietrza do czyszczenia klawiatur w MacBookach, także jest bardzo mała szansa, że to ono tak zadziałało, no chyba że miałaś puszkę z powietrzem odwróconą o 180*, to jest to całkiem możliwe xD
te klawiatury często też padały przy używaniu nieoryginalnych zasilaczy. jeżeli się okaże, że to mechaniczne uszkodzenie, to wymiana nie jest trudna i każdy szanujący się serwis powinien sobie z nią poradzić. największym
  • Odpowiedz
@klichu: coś czuję, że wczoraj to z------m :/
jak to, co podpowiedziałeś nie pomoże, i do weekendu nie przejdzie, nie ma zmiłuj, muszę naprawiać
tylko właśnie, gdzie ja znajdę ten szanujący się serwis, ale niekoniecznie applowski, żeby mnie nie skasowali 400+ :/

Ty dostawaleś do naprawy Macbooki? Znaczy się zajmujesz się naprawą?
  • Odpowiedz
@aloszkaniechbedzie: applowskie serwisy mają wszystko, łącznie z ceną, na najwyższym poziomie xD zajmuję się po godzinach wszelkim sprzętem appla, trochę tych klawiatur już wymieniłem, także wszystkie informacje są poparte prawdziwymi zdarzeniami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz