Aktywne Wpisy
wykop +21
Dzień dobry, Wykop! Mamy dla Was dwie wiadomości! (ツ)
1. Odpowiedzieliśmy na Wasze ostatnie zgłoszenia i wprowadziliśmy kilka poprawek, które powinny umilić korzystanie z Wykopu:
- w przeglądarce Firefox naprawiliśmy „skaczący” formularz komentarzy,
- wprowadziliśmy również poprawki do automatycznego ukrywania długich wypowiedzi z opcją "pokaż więcej",
- usprawniliśmy wklejanie zdjęć,
1. Odpowiedzieliśmy na Wasze ostatnie zgłoszenia i wprowadziliśmy kilka poprawek, które powinny umilić korzystanie z Wykopu:
- w przeglądarce Firefox naprawiliśmy „skaczący” formularz komentarzy,
- wprowadziliśmy również poprawki do automatycznego ukrywania długich wypowiedzi z opcją "pokaż więcej",
- usprawniliśmy wklejanie zdjęć,
fhgd +134
oddajmy wszystko w ręce korporacji, co złego może się stać?
nawet nie wiem za co mnie zablokowali, nie podali powodu, ale mogę się 'odwołać' xd
#zalesie #patologia #gorzkiezale
nawet nie wiem za co mnie zablokowali, nie podali powodu, ale mogę się 'odwołać' xd
#zalesie #patologia #gorzkiezale
Z racji tego, iż dziś skazałem was na słówko, które miało swój debiut ledwie tydzień temu, w nagrodę - mam nadzieję - zaskoczę was takim terminem:
Renminbi, czyli oficjalna nazwa waluty chińskiej.
UŻYCIE: Yuan, potoczne określenie chińskiej waluty, oznacza po prostu ‚pieniądz’ lub ‚okrągły’. Jeden yuan dzieli się na 10 jiao, a jeden jiao – na 10 fenów. Międzynarodowy skrót waluty to CNY lub RMB, a znak ¥. Renminbi ma się do juana tak, jak funt szterling (oficjalna nazwa waluty) do funta (sposób wyrażania cen).
PRZYKŁAD: Za jednego renminbi trzeba obecnie zapłacić około 55 gr.
ETYMOLOGIA: chin. 人民币 – znaczenie jak wyżej.
#slowazkapelusza #ciekawostki #chiny #pieniadze
@Zdejm_Kapelusz: gdzie wyżej jest to znaczenie? :)
人民 to lud
币 to waluta
czyli Renminbi oznacza "waluta ludowa"