Wpis z mikrobloga

Jaka optymalna alternatywa dla węgla przy ogrzewaniu domu?
Planuję budowę domu ok. 70 m2 (teren wiejski na północy Polski, stosunkowo daleko od innej zabudowy) i zależy mi na tym by ogrzewanie było jak najbardziej ekologiczne. Tzn. żeby wydzielało jak najmniej szkodliwych związków. Nie wiem jeszcze czy będzie mnie stać na pompę ciepła, która nic nie wydziela i dlatego szukam dodatkowo jakiejś innej alternatywy. Oprócz zdrowego ogrzewania także koszty i wygoda się liczą. Węgiel oczywiście odpada, słyszałem, że kotły na pellet wydzielają wielokrotnie mniej szkodliwych substancji niż kotły węglowe czy na ekogroszek przy minimalnie wyższych miesięcznych wydatkach. Czy piec na pelet to byłoby optymalne rozwiązanie?

#dom #budownictwo #energetyka #ciekawostki #technologia #ogrzewanie #smog #zdrowie #pytanie #mieszkanie #nauka #ekologia #drewno
Lagarna - Jaka optymalna alternatywa dla węgla przy ogrzewaniu domu?
Planuję budowę ...

źródło: comment_lHkIivCuIJruDWHEM6XpI4lSV4IEeI1M.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lagarna: Gaz. Jest czysty wygodny nie kopci i nie ejst wcale taki drogi. Koszty będą niskie jeśli Twój dom będzie dobrze ocieplony. To jest podstawa ekologii - niskie zapotrzebowanie na ciepło a nie tanie źródło energii.
  • Odpowiedz
@bi-tek: No węgla wiadomo, że nie zamontuję, ale myślę o pelecie lub o pompie ciepła. Ale jaki gaz? Nie mam dopływu gazu do domu, ani nikt z okolicy nie ma.
  • Odpowiedz
@Lagarna: No to zostaje Ci pompa lub... węgiel. Z peletem jest tyle samo zabawy co z węglem, ekogroszek jak ogarniesz to aż tak duzo syfu nie ma - ja po otwarciu kotła i na czas wyciągania popiołu mam 4 wentylatory które wciągają lotny popiół / sadze z okolic pieca i jest w miare czysto tyle ze z garażu zrobiła się kotłownia i auto juz tam nie stoi (zmiesci sie ale
  • Odpowiedz
@Lagarna: mozna postawic zbiornik na gaz ciekly. Trzeba tylko pamietac, ze sa regulacje co do odleglosci zbiornika od zabudowan i granicy dzialki. Plus oczywiscie trzeba przemyslec dojzd do tego zbiornika, zeby mozna bylo go uzupelniac. Moze byc wolnostojacy lub zakopany.
  • Odpowiedz
@Lagarna: Jeśli bierzesz uwagę kocioł na pelet, sprawdź wokół siebie ile masz źródeł tego paliwa, żebyś nie miał problemu z nabyciem dobrej jakości paliwa.
  • Odpowiedz
@bi-tek: Czytałem właśnie, że z peletem jest dużo mniej zabawy niż z węglem, tzn. jest dużo mniej popiołu. Jednak co najważniejsze, pelet wielokrotnie mniej zanieczyszcza powietrze niż ekogroszek czy węgiel i nie emituje w ogóle benzopirenu. Tak więc pelet jest o wiele, wiele lepszy od węgla, tu nawet nie ma co pórównywać...

http://www.nie-truje.pl/baza-wiedzy/zagrozenia-dla-zdrowia/co-emitujemy-podczas-spalania
Lagarna - @bi-tek: Czytałem właśnie, że z peletem jest dużo mniej zabawy niż z węglem...

źródło: comment_NJ94LfGBItJHuc9Age16YiTGovjZhEig.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Lagarna: gaz chyba będzie najlepszym wyjściem, ale tak jak wyżej napisali, dobrze ocieplony dom to podstawa. Nie wiem czy też jest możliwość korzystania na przykład a sposoby usytuowania domu, aby był "podgrzewany" przez słońce, ale tutaj to nie jestem pewny czy to w ogóle możliwe.
  • Odpowiedz
@Lagarna: ogrzewanie gazem ziemnym. Obecnie cenowo wychodzi podobnie ale jak węgiel staniej to wyjdzie drożej.
Ewentualnie tzw pompa ciepła. Instalacja jest k------o drogo bo 30-50 tys w zalezności od wielkości domu ale koszty eksploatacji 2 krotnie niższe niż opalanie węglem.
  • Odpowiedz