Wpis z mikrobloga

• 3
Mireczki, chciałabym kupić swojemu niebieskiemu jakąś grę planszową pod choinkę, jest tu jakiś pasjonat planszówek?
Znalazłam bardzo pozytywne opinię na temat
" Wsiąść do pociągu: Europa" i "7 cudów świata".
Co myślicie?
#prezent #swieta #gryplanszowe
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Maadga: Ogólnie dobry wybór, z ciekawości (no i oczywiście, żeby coś konkretniejszego dobrać) czy niebieski w coś lubi grać, czy może zaczyna z planszówkami?
  • Odpowiedz
@Maadga @Hanyu czy ja wiem. Jeszcze kilka lat temu było fajnie w to pograć, a teraz to do piwka nawet się nie chce. Strasznie dlużąca się gra na dłuższą metę. Już lepiej jakąś fajną, prostą, przyjemną karciankę? albo coś bardziej towarzystwiego "załóż się" czy jakoś tak.
A jak talisman to dodatkiem.
  • Odpowiedz
@Maadga mojemu dwa lata twmu kupilam "znak starszych bogów" gra typowo kooperacyjna i od tego sie zaczelo teraz mamy na stanie wiekszosc "horrorow" posiadlosc szalenstwa i kilka innych
  • Odpowiedz
@Maadga a jakie doświadczenie w grach ma twój niebieski? Oba wymienione przez Ciebie tytuły są bardzo fajne na rozpoczęcie przygody z planszowkami albo po prostu do grania na lajcie:) natomiast jeśli jest bardziej zaawansowanym graczem to wtedy można pomyśleć o czymś trudniejszym, np grach z postów wyżej.
  • Odpowiedz
@Maadga: Oba tytuły to dobre gry na wprowadzenie, ale jeśli macie zamiar grać tylko we dwoje to odradzam, średnio działają wówczas. Jeśli docelowo będa grać 4 osoby to jak najbardziej można, a z czasem wyrośniecie z tych tytułów :) Absolutnie nie bierz żadngo Talismanu, ta gra to relikt przeszłości aktualnie nie mający nic do zaoferowania.
  • Odpowiedz
@Maadga Na start polecam pociągi - bardzo dużo osób od nich zaczyna;) Chociaż obie te gry są na tyle przystępne( a jednocześnie wciągające) że jeśli bardziej podoba Ci się klimat(czyt: grafiki, umiejescowienie w historii) to wybierz 7 cudów:) pozdro!
  • Odpowiedz
@Maadga: Wybór dobry. Jeśli zamierzacie grać głównie we dwoje to polecam 7 cudów świata: Pojedynek - 2 os wersja Twojej gry. Naprawdę fajna. Z tych prostych polecam zwykłego Small Worlda albo Carcassonne (obie dobrze działają zarówno na dwie jak i więcej osób).
  • Odpowiedz