Aktywne Wpisy
Guadalajara +110
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +136
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

Mirki, 3 rok studió, a zajec z CAD'a nadal brak, wiec sam sie biore za to XD
Obecnie ogarniam neiźle SketchUp'a, ale to średnio pomaga przy szukaniu pracy
czy ten kurs Kurs Techtutor za 30zł i potwierdzony certyfikatem jakimś ma sens?
1. Certyfikat nic nie daje. Umiejętności to podstawa.
2. Wszystko, co jest zawarte w tym kursie, znajdziesz na YT, ale różnej jakości.
3. Kurs jest bardzo podstawowy i wprowadza do programu, więc i tak czeka Cię szukanie informacji dalej.
4. Rysuj, rysuj, rysuj.
1. Znajdź w internetach dobrej jakości część graficzną projektu budowlanego (rzut przyziemia, kondygnacji, przekroje) - najlepiej pdfy z zamówień publicznych. W ostateczności może być jakiejś dobrej jakości skan - chodzi o to, by widoczne były grubości linii i inne duperele.
2. Ściągnij komplet norm rysunkowych.
3. Przerysuj to w AC ( ͡° ͜ʖ ͡°)
4. Czegoś nie wiadomo? Google
Resztę załatwia tylko praktyka (schemat postępowania opisał @pumpkinguy: ) , której na zajęciach nie znajdziesz - bo nie ma na to czasu na kursie, który trwa 15-30h.
@pumpkinguy
@mj_computer
@prdlt
Dzięki Mirki, no to biorę się do roboty.
Zawsze lepiej uczyć się od fachowca, który pokaże jakie robisz błędy i co możesz poprawić. Pamiętam, że siedziałem na zajęciach