Wpis z mikrobloga

@premium122 hej zielonko. P--------z! ;) Co do tkanki społecznej pełna zgoda. Brak torzamosci i te sprawy... Ale pochodzę z zach.pom i wiosek ukraińskich było sporo. Za dzieciaka się słyszało: a ten to Ukrainiec ( o Wołyniu się wtedy nie mówiło więc nawet nie wiedziałem o co cho) 2 sprawa to to że szybko się zasymilowali bo kultura podobna i każdy był tu nowy i w podobnej sytuacji. Nie mówiąc już o
  • Odpowiedz
@Mosci_Gerwazy: Akurat pasuje, w KaLIforni mieszkają same janusze. Wiem bo do nas w weekendy się tego najedzie i człowiek potem nie musi już memów z nosaczami oglądać bo ma na żywo ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Wasalek: Dziekuje za informacje jednak teraz to tym bardzej nie pasuje.Ziemie odzyskane licza ok 10 mln mieszkancow a w akcji wisla przesiedlono ok 140 tys ukraincow.Niemcy zostali stamtad wysiedleni a przybyli Polacy
i ta niezbyt duza liczba ukraincow.Kropla w morzu nie majaca wplywu na wskaznik przestepczosci na tych rejonach.Dlatego nie wydaje mi sie na miejscu aby generalizowac ze to banda upowcow skoro byl to niewielki %.
Tak samo jak teraz
  • Odpowiedz
@premium122: tu się mylisz. Porównaj statystyki przestępczości w Berlinie przed falą imigracji i po niej. Nowi przybysze (kropla w morzu całej populacji Berlina) zmienili statystyki w 3 lata. Kilkukrotny wzrost przestępczości jednym słowem. Nie wiem jeszcze skąd wziąłeś liczbę ok 10mln mieszkańców. To chyba dane aktualne. W 1950 w spisie powszechnym naliczono 25mln Polaków, tuż po wojnie 24mln. Według Twoich szacunków to prawie połowa ludności polskiej zamieszkiwała ziemie odzyskane.
  • Odpowiedz
@premium122 Stacje rozładowania

Stacje rozładowania były chronione przez oddziały wojskowe liczące 25 żołnierzy. Na czele każdej stał kierownik stacji rozładowania. Nadzorował on rozdzielanie ludności do poszczególnych powiatów i gromad, zwracając uwagę na kategorie bezpieczeństwa (A, B, C). Rozlokowywaniem przesiedleńców zajmowali się wójtowie.

Po przybyciu transportu do stacji rozładowania ludność z reguły czekała kilka dni (zwykle 2–7) na przewiezienie do miejsca osiedlenia.
  • Odpowiedz