@czarnobiaua: widać jedynie urbanizację i średnią wieku mieszkańców + trochę regionów turystycznych no i w sumie PGR też, bo pewnie większość to były przestępstwa przeciw obyczajności, więc pewnie popełnianych przez lokalnych pijusów
@czarnobiaua: a ja widzę na granatowo powiaty gdzie w wyniku Akcji Wisła trafiały osoby przesiedlone (oczywiście nie wszystkie, ale jednak dla wielu ten fakt się pokrywa)
@Aryo: wrażenie masz dobre. To tereny gdzie w wyniku Akcji Wisła trafili przesiedleni Ukraińcy. W mojej okolicy były nawet całe wioski zajęte przez przesiedleńców.
@czarnobiaua: Z grubsza tzw. "ziemie odzyskane" na które przesiedlała się ludność z innych regionów Polski po wojnie. Temat pewnie na badania. Przypuszczam, że może mieć związek z wykorzenieniem z lokalnego środowiska. Tu nie ma rodzin, które od zawsze są stąd. To jest miks potomków i ludzi z różnych regionów Polski, którzy podjęli decyzję/musieli przeprowadzić się w zupełnie nowe miejsce, gdzie są nieznani i nikogo nie znają.
@Wasalek: Przyczyn pewnie jest wiele, ale tak po głębszym zastanowieniu może to też mieć związek z PGR-ami. Ich rozwiązanie poskutkowało degradacją społeczeństwa. Pokrywa się to z innymi ciekawymi mapami :)
Człowieku. Na tej stronie ze śmiesznymi obrazkami tag ma tylko na celu wołanie ludzi. O ile wiem to autor zakładał taki tag dla żartu, bo często na różnych serwisach powtarza się to określenie "widać zabory". To nie praca naukowa..
@premium122 Biały Bór dla przykładu. Jest tu mniejszość ukr. Przejedź się po wioskach to w tym regionie. I te nazwiska, futryny domów wymalowane na pewne kolory.
no i w sumie PGR też, bo pewnie większość to były przestępstwa przeciw obyczajności, więc pewnie popełnianych przez lokalnych pijusów
@pietrek_kogucik: no chyba nie
Funkcjonować w nowym otoczeniu
http://mapy.gis-expert.pl/mapy_iskk/05_dekanaty_wierni.jpg
http://joemonster.org/images/vad/img_35709/7bd1b04c4054ac5babdc20ba8043c4d8.jpg
Założę się, że analiza tych wszystkich danych z #widaczabory idalnie nadawałaby się na jakąś pracę magisterską ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_NPdIhbZmteIbvb2Mfwuxq0HnZmBVvhgc.jpg
PobierzCzłowieku. Na tej stronie ze śmiesznymi obrazkami tag ma tylko na celu wołanie ludzi. O ile wiem to autor zakładał taki tag dla żartu, bo często na różnych serwisach powtarza się to określenie "widać zabory". To nie praca naukowa..
Wszyscy? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora