Wpis z mikrobloga

• 1
Jak to jest z oddawaniem płytek krwi? Jutro schodzi mi cooldown i mogę pójść do krwiodawstwa. Ale z tego co słyszałem to nie każdy się kwalifikuje do oddania płytek.
Ile w tym prawdy? I czy różni się to jakoś specjalnie od pobrania krwi lub osocza?
Ile w tym prawdy?( ͡° ͜ʖ ͡°)
#krwiodawstwo #kiciochpyta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mondo_: Tak, nie każdy się kwalifikuje, bo powinno się mieć odpowiedni poziom płytek we krwi. Jedni produkują więcej, inni mniej, i jeśli masz mało to nie opłaca się włączać wirówki.

Ja oddawałem już na aparatach 1- i 2-igłowych. Na 2-igłowym masz nakłute oba zgięcia łokci, ale idzie szybciej. Na 1-igłowym, aparat ma 2 tryby pracy - pobieranie krwi i oddawanie tej już odwirowanej, więc trwa to nieco dłużej.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Niekumaty_ sporo oddałem osocza więc powroty odwirowanej krwi nie są mi obce :D No dobra to jak się uda to pójdę jutro a jak nie to jakoś w tym tygodniu a nóż się zakwalifikuje. ;)
Chociaż tyle dobrego zrobię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@rolin: Ale jedno oddanie płytek liczy się jako ekwiwalent 750ml czystej krwi. I można co miesiąc. Czyli w 2 miesiące oddasz płytki równe 1,5l krwi, a samej krwi w tym samym czasie tylko 450ml.
  • Odpowiedz