Wpis z mikrobloga

#php #pomoc #problem

Kolega ma problem, chce napisać skrypt pozwalający za pomocą formularza dodawać kolumny do istniejącej tabeli. Kolumn jest dużo (to mają być daty dodawane co tydzień) i uciążliwe jest korzystanie za każdym razem z phpmyadmin.

Oprócz tego potrzebuje wyświetlić tylko określoną liczbę (najnowszych) kolumn.

Ja się na php nie znam. Może jest tu ktoś to potrafiłby to zrobić i gdzieś wkleić?
  • 18
@Deszcz_kotletow: Twoje posty niewiele wnoszą, choć rozumiem chęć zarobku 100 zł, których nikt nie oferował.

@knysha

Dzięki. To niestety jest jasne. Niejasne jest jak zrobić tego selecta bez wypisywania wszystkich nazw kolumn, które trzeba wyświetlić, by działało zawsze, bez konieczności zmieniania kodu.

http://pastebin.com/jthgGUS3 - takie coś się wysypuje, z różnych przyczyn w dodatku, a bez ifa - wyświetla całą zawartość tabeli.
@voyageur: To miało wypisać ostatnie 10 kolumn, bez konieczności podawania ich nazw (bo te zbyt często będą się zmieniać). Dzięki - ja jak już pisałem niewiele z tego umiem, więc sugestie będę przekazywał i niech sobie radzi:)
@rpawelek: jeśli user z którego się łączysz do db ma prawa do altera robisz po prostu ALTER TABLE

wykop
ADD

ccc
INT NOT NULL;, a potem do wyświetlenia np. DESC WYKOP;
@voyageur: To jest taka tabela zawierająca idużytkownika, nick i daty (co tydzień nowa). i przy tych datach wynik: +, -, lub 0.

Dostał już gdzieś podpowiedzi by zrobić to na 2 tabelach, użytkownik: id
użytkownika i nick, oraz wynik: id_uzytykownika, data, wynik.

Miał jednak nadzieję, by bez jakiś zmian, łatwo uzyskać oczekiwany efekt.