Wpis z mikrobloga

#java #pracait #programowanie Polecicie jakąś ciekawą firmę w #poznan w której mógłbym się zatrudnić i pracować w technologiach młodszych niż 10 lat? Ponad 6 lat doświadczenia w Javie.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czemu ludizom bardzo zalezy na tym by pracować z młodymi technologiami

@alex-fortune: myślę że OPowi nie trzeba młodszych, a po prostu współczesne technologie wystarczą, bo jak nie idziesz do przodu, to zostajesz z tyłu... a w tej profesji zostawać z tyłu to powolna śmierć zawodowa - owszem (przy takim ssaniu na rynku) może zostać rozłożona na lata, ale i tak wypadnięcie poza nawias będzie nieuniknione...

a poza tym bez względu
  • Odpowiedz
@alex-fortune: No umierasz. Teraz od programistów wymaga się znajomości frontendu albo wiedzy jak się z tym integrować, klastrowalności, nosqlowych baz danych, mikroserwisów, integracji z chmurami itd itp... Przynajmniej to króluje w ogłoszeniach o pracę. Do tego dochodzą metodologię pracy czy zmieniające się architektury.
  • Odpowiedz
@sxill: ;) Ale ja te wszystkie rzeczy już od dawna mam w małym palcu ( byłem senior backend engineerem przez parę lat ), po prostu akurat teraz robię to co robię :)

Ja się trochę z Wami droczę - wiem, że 90+% pracy to dokładnie to co wymieniłeś, ale nie powiedziałbym, że to oznacza, że nie ma sensu interesowac się starszymi technologiami. Powiem więcej - warto, jeśli chcesz być programistą
  • Odpowiedz
@matwes: Sam zdecyduj. Ja grzebię w 10-20 letnim kodzie ;) I przeglądając ogłoszenia o pracę widzę, że nic mi się z tego doświadczenia nie przyda.
  • Odpowiedz
@sxill: osobiście twierdzę, że jest to dla mnie jeden pies w jakiej technologii będę pisał w tej Javie i całej reszcie. Podstawy się nie zmieniają. A już od paru osób słyszałem, bym starał się dostać do takiej firmy gdzie będą używać hiper uber mega nowych technologii niż babrać się w starym (ale działającym) bagnie - ostatnio ktoś mi powiedział bym max jeszcze pół roku w firmie w której pracuję posiedział
  • Odpowiedz
@matwes: Podstawy się nie zmieniają, ale nie będziesz wtedy expertem. Technologie mają swoje specyficzne właściwości (wpływające np. na wydajność), mają błędy, nieudokumentowane ficzery czy dobre praktyki. I tylko lata pracy pozwolą Ci je poznać.
  • Odpowiedz
Angular, angular2, react, vue ... front end zmienia sie jak w kalejdoskopie, co znaczy, ze niewiele jeszcze sensu zostawac ekspertem w jednej "mlodej" technologii, jak dwa lata temu bylbys ekspertem np w angularze, to dzisiaj bylbys juz passe, no bo react i tak dopoki sytuacja sie nie ustabilizuje. Znajac jakies niskopoziomowe jezyki o wiele latwiej nauczyc sie kolejnych nowych frameworkow, a te ciagle pojawiaja sie jak grzyby po deszczu.
  • Odpowiedz
@sxill: I tak i tak. Przy B2B to oni zatrudniają przez firmę outsourcingową. Ja tak dla nich pracowałem przez IT Kontrakt. Bezpośrednio raczej na B2B nie zatrudniają. Ale w sumie, większej róznicy to nie robi. I jak jesteś na kontrakcie to pracujesz zdalnie. Przy UoP pracujesz w biurze. I trzeba wziąść pod uwagę to, że jak jesteś na UoP to masz w cholerę jakiś szkoleń, spotkań i w praktyce w
  • Odpowiedz