Wpis z mikrobloga

Wiecie czemu to jebnie? Bitcoin mial byc waluta. Kupujesz i placisz. A stal sie tylko nowym sposobem zarobku zwyklych pieniedzy, raj dla spekulantow i reszty. Glowna idea w ogole jest nieprzestrzegana.
#bitcoin
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BigBlackSausage: sporo żeczy nie rozumiesz, odpowiedz sobie lepiej na pytanie co musi spełniać btc aby był walutą, no oczywiście musi byc stabilny, a teraz drugie istotniejsze pytanie, co musi mieć btc aby był stabilny i jak odpowiesz sobie na to pytanie to powinieneś zrozumieć czemu tak się dzieje
  • Odpowiedz
@BigBlackSausage: dlaczego skupuje się franki szwajcarskie, korony norweskie czy dolary amerykańskie? Też w celu spekulacyjnym, a to dalej waluta. Waluta, której nie potrzebujesz do robienia zakupów.
  • Odpowiedz
@BigBlackSausage: Każdy o tym wie i nikt już nawet nie udaje, że bitcoin działa i cokolwiek zastąpi

z tych wszystkich inwestorów instytucjonalnych (to ich bańka) chyba nikt nie zauważył POW, albo świadomie ładują się w krótkotrwałą piramidę. Przy $500k/BTC bitcoin będzie zjadał więcej prądu niż całe Chiny (12.5BTC/blok). Teraz tylko (?) 1/3 zużycia Polski. Trudno to uznać za rozsądny koszt oferowanej funkcjonalności

ale r--------l z powodu kosztu POW a nie
  • Odpowiedz
@BigBlackSausage: Mam takie same odczucia. Jeszcze kilka lat temu więcej się mówiło o konieczności rozwoju fundamentów, o tym że wartość bitcoina będzie rosnąć w miarę wdrażania płatności przez kolejne firmy - nie tylko internetowe, docelowo mieliśmy nim płacić za kawę i bułki. Obecnie dominuje przekonanie, że wartość bitcoina i tak będzie rosnąć a wysokie fee i znikome zastosowanie praktyczne to żaden problem. Forki nie są już postrzegane jako zagrożenie, tylko
  • Odpowiedz
@BigBlackSausage: @Niedowiarek: Promowanie BTC jako waluty "dla mas" jest bez sensu. Przydaje sie wycinkowi społeczeństwa i po co go pchać na siłe w inne miejsca? Dlaczego mam w sklepie płacić btc skoro moge złotówkami. BTC powinien być dosłownie złotem 2.0. W specyficznych warunkach transakcje złotem są okey, do tego można na nim spekulować i traktować jako środek do przetrzymywania wartości.

Nie powinniśmy promować BTC jako środka płatniczego bo
  • Odpowiedz
@BigBlackSausage: No właśnie dochodzimy do punktu w którym transakcje kosztują kilka dolarów, sieć czeka rozłam a ludzie kupują btc bo fork i free monetki xDD w skrócie 0 użyteczności ale rośnie więc jest super.

Już się nie mogę doczekać jebniecia, grubi poubieraja jeszcze trochę leszczy w drogie bity i niedługo zaczną lecieć cegły.
  • Odpowiedz
@megaloxantha: Tak, bo utrzymanie złota nic nie kosztuje ;). Może jak sobie kupisz złotą monetę, ale kup większe ilości i przechowuj je bezpiecznie. Wyjdzie to trochę drożej niż utrzymanie btc. Złoto to był przykład, porównaj do czego chcesz. Np. do rzadkich starych super samochodów. Ich wartość rośnie bo jest ich mało i z każdym rokiem ubywa, na upartego możesz nimi zapłacić za coś innego w barterze. Wartość jest czysto umowna.
  • Odpowiedz
@Arrival : dokładnie, poza tym ja już patrzę na BTC nie jako pieniądz, ale jako nośnik wartości w którym mogę przechowywać swoje oszczędności, fiskus może mnie w dupę pocałować nawet gdy wytropi jakimś cudem mój adres portfela, czytam white paper bitcoina i nie mogę się doczytać słów 'fast' i 'cheap', za to co chwila czytam, że nie ma pośrednika i o tym, że system jest w pełni zdecentralizowany i to jest
  • Odpowiedz