Siemka, Mirki. Robię apkę w React Native. Planuję też zrobić klienta webowego. W czym najlepiej postawić API w takim przypadku? Najwięcej skilla mam w Node.js. A może nie ma to większego znaczenia tak naprawdę?
@Meph1k: API powinno być z punktu widzenia klienta black boxem, tzn. klienta nie powinno interesować w czym jest zrobione dopóki komunikują się po jakimś ustalonym interfejsie (REST, RPC, GraphQL, cokolwiek). Więc tak, nie ma to znaczenia
@Meph1k: niema znaczenia. Może zamiast ReactNative ogarniesz aplikację tylko webową i ją wyświetlać w aplikacji. Dużo szybsza aktualizacja i nie trzeba utrzymywać 2 różnych środowisk.
API powinno być z punktu widzenia klienta black boxem
@Marmite: Niby tak. Ale ostatnio zrobiłem backend w node wykorzystując te same główne klasy js w api co w kliencie. Tak, z tych samych plików, dopiero później dziedziczą po nich inne tu i tu. Nie znam terminologii takiego podejścia ale mi się spodobało.
Może zamiast ReactNative ogarniesz aplikację tylko webową i ją wyświetlać w aplikacji. Dużo szybsza aktualizacja i nie trzeba utrzymywać 2 różnych środowisk.
@toshibaas: do momentu kiedy ma dzialac wydajnie ( ͡°ʖ̯͡°)
@xtedek: zgadza się, są sytuacje w których pewna symbioza backendu i frontendu może mieć miejsce, jakieś współdzielenie kodu, klas, srver-side rendering itd. natomiast w większosci przypadów nie ma to znaczenia.
Siemka, Mirki. Robię apkę w React Native. Planuję też zrobić klienta webowego. W czym najlepiej postawić API w takim przypadku? Najwięcej skilla mam w Node.js. A może nie ma to większego znaczenia tak naprawdę?
@toshibaas dzięki panowie :)
@Marmite: Niby tak. Ale ostatnio zrobiłem backend w node wykorzystując te same główne klasy js w api co w kliencie. Tak, z tych samych plików, dopiero później dziedziczą po nich inne tu i tu. Nie znam terminologii takiego podejścia ale mi się spodobało.
@toshibaas: do momentu kiedy ma dzialac wydajnie ( ͡° ʖ̯ ͡°)