Aktywne Wpisy
urarthone +827
News dnia to...
- Morawiecki będzie próbował utworzyć rząd 27.6% (909)
- Wyrzucenie 4 zawodników z U17 chwilę przed MŚ 3.5% (116)
- Znaleziono ciało poszukiwanego zabójcy 6-latka 9.2% (301)
- ZEA wysłały szpital do Gazy 1.1% (36)
- Złodziej książek z USA 4.3% (141)
- Microsoft chciał zaoszczędzić na pracownikach 1.6% (54)
- Turyści z Hiszpanii wracają ze sraczką 3.8% (124)
- Zrobił pranie sąsiadce, kiedy jej nie było 48.9% (1608)
CzuowiekPor +17
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Co się dzieję, jeżeli ustawię klimę na wysoką temperaturę? Wtedy w ogóle dmucha jakimś powietrzem "klimatyzowanym" czy po prostu jest to ciepły nawiew, a klima nic nie robi?
Jak chcę osuszyć szybę, to dobrze włączyć klimę, bo suche powietrze. Ale jeśli włączę klimę i wysoką temperaturę, to w praktyce i tak będzie mi dmuchało wilgocią z dworu, tylko ogrzaną?
#samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa
Tak.
Tak. Nadal powietrze przechodzi przez parownik.
Tak.
Nie, bo wilgoc zostanie zamrozna na parowniku.
@benzdriver: ok, ale jeśli powietrze przechodzi przez parownik, to się ochłodzi. A ja mam ustawioną klimę na wyższą temperaturę, niż panuje w aucie i czuję, że dmucha ciepłym.
Czyli do
W zasadzie powietrze jest czerpane z chwytu. Nadtepnie przechodzi przez filtr. Potem omywa zespol klimatyzacyjny ( combo w postaci parownika i nagrzewnicy ). System klap tak steruje przeplywem, aby uzyskac zalozona temperature ( odpowiednio miesza cieple z zimnym ).
Tak to wyglada w duzym uproszczeniu.
@HetmanPolnyKoronny: "klimatyzacja" nie może być ustawiona na grzanie, cały układ HVAC już tak. Jak to się dokładnie odbywa to zależy od rozwiązania, ale to o czym piszesz jest jedną z opcji.
Gdy sprezarka nie dziala parownik nie osusza powietrza.
W aucie z klimą, jeżeli przy ustawieniu temperatury na wysoką klimatyzacja nie pracuje, to mamy tę samą sytuację i pewnie lepiej ustawić odwrotnie: jak najniższą temperaturę. Będzie zimne powietrze, ale suche.
Jeżeli zaś sprężarka pracuje zawsze, a powietrze jest podgrzewane później, to mamy luksusową opcję i możemy dmuchać ciepłym i zupełnie suchym powietrzem :)
OK,
Tak.
Tak.
Tak.
Komentarz usunięty przez autora