Wpis z mikrobloga

#programowanie #java #naukaprogramowania

Cześć Mirki. Napisałem sobie implementację zwykłego wyszukiwania i wyszukiwania binarnego i coś mi nie hula. Tzn. niby program rusza, wyniki zwraca, ale coś tam jest nie tak. Ogólnie domyślam się, że jest tam masa błędów, ale ciężko mi wyłapać. Chciałby ktoś zerknąć i naprowadzić mnie na miejsca gdzie są błędy? To, że nie powinno się polskich nazw używać to wiem :D.
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@baalder363: Gościu. Zobacz sobie najpierw jak wypisujesz tablice dziwacznie. Nie dostajesz tego co tam naprawdę jest tylko losowe liczby. Popraw sobie i zobacz czy reszta jest okej.
Powinno być:

for (int i : tabSearch) {
System.out.println(i);
}

a nie tabSearch[i]
  • Odpowiedz
@rekoj: Przerabiałem, ale szczerze mówiąc strasznie chaotycznie pisałem ten program, bo było spore tempo. No i miałem to napisać tak byle działało, a kompozycja to sprawa drugorzędna. Jak rozumiem to chodzi ci o to, że zgodnie ze sztuką w klasie main powinny być tylko odpalane testy? A takie wyszukiwanie w oddzielnej klasie, ale też na statycznych metodach jak mam tutaj?
  • Odpowiedz
@Wyrewolwerowanyrewolwer: No, właśnie o to chodzi, żeby nie korzystać z gotowych implementacji tylko samemu napisać. Przydać się w sumie nie przyda, ale pozwala nauczyć się myśleć. Jeśli chodzi o te gotowe implementacje, to mówisz o tym jak trzymasz ctrl i klikasz na wybraną metodę w kodzie, tak?
  • Odpowiedz
@baalder363: Tak, dokładnie to.
Skoro bez gotowców, to ktoś tam już wyżej polecił Ci perełki programowania do przeczytania.
Nie dość że mocno omawia binary searcha, to quick searcha też dość dokładnie przerabia.
Jeżlei dobrze pamiętam to jest opisana technika jak praktycznie zlikwidować to że w pesymistycznym przypadku qsort jest O(n^2)
  • Odpowiedz