Wpis z mikrobloga

#informatyka #sieci #cisco #multimedia #lublin

Mirki, mam router w mieszkaniu EPC3928S, ale nikt nie pamięta hasła, a chcę przekierować port. Internet mam od multimedii. Jeżeli zresetuje router to ustawienia neta też się posypią i trzeba będzie wzywać serwis?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BuBa9: z tego co pamiętam to ustawienia neta pobierane są od providera, więc powinno działać. A jesteś pewien, że masz hasła dostępowe do routera od Multimedii? Bo one są chyba też nadpisywane i generalnie nie można grzebać tam w panelu, przynajmniej ja tam miałem z jakimś modemem od nich...
  • Odpowiedz
@BuBa9: zależy jaki jest ustawiony sposób uzyskania IP od dostawcy. Jeśli DHCP to nic sie nie stanie, a jeśli static albo PPPoE to będzie lipa, bo trzeba będzie wpisać ponownie dane logowania na stronie ustawień routera. Poza tym zależy czy masz na myśli reset czyli on off czy hard reset do ustawień fabrycznych. Ten pierwszy nic nie zmieni w konfiguracji
  • Odpowiedz
@greenik: Nazwa sieci jest zmieniona na własną, więc zgaduję, że właściciel czy ktoś grzebał w nim. Hasło zmienione.

@trq: Mam na myśli hard reset
  • Odpowiedz
@BuBa9: Nazwa sieci i hasło właśnie chyba mogłem też zmienić, ale też pamiętam, że chciałem się dostać do zarządzania portami i była lipa, i w necie doczytałem, że trzeba na infolinię dzwonić po takie pierdoły ( ͡° ʖ̯ ͡°) ale może teraz polityka się zmieniła, albo miałem taki router...
  • Odpowiedz