Wpis z mikrobloga

@like_a_sir: dam ci mojego timelapse żebyś sobie mógł czasy porównać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Religia: Coptic
Idee: Administrative, Diplomatic, Religious, Quantity, Exploration, Influence, Aristocratic, Expansion
Hide - @likeasir: dam ci mojego timelapse żebyś sobie mógł czasy porównać ( ͡° ͜ʖ ͡°)...
  • Odpowiedz
  • 0
@like_a_sir jak tylko Ci się nie znudzi to dasz spokojnie radę, u mnie końcówka to było już nawracanie prowincji żeby zdobyć One Faith
  • Odpowiedz
@Hide: Próbuję właśnie Ottomanami zrobić WC. Patrzyłem na timelapse który wkleiłeś i mam parę pytań:
1. W jakiej kolejności i jakie brałeś idee (jeśli pamiętasz oczywiście).
2. Przekraczałeś 100% OE? Mam wrażenie że w kilku miejscach tak, np 1708 r zjedzone większość Wielkiej Brytanii za jednym kęsem :-)
3. Jak radziłeś sobie z AE? Pojawia się u mnie koalicja na pół świata zazwyczaj (mimo atakowania na różnych frontach).
4. Jaka religia? Konwertowałeś na
  • Odpowiedz
@Akwer: 1. W takiej jak w poście Administrative, Diplomatic, Religious, Quantity, Exploration, Influence, Aristocratic, Expansion. W sumie najważniejsze są pierwsze 3. Quantity potrzebowałem do aczika, Exploration żeby robić kolonie w strategicznych miejscach i atakować dalsze kraje, Influence do wchłonięcia PU (Francja, Polska, Hiszpania), Aristocratic po nic
2. Nigdy nie przekraczałem 100% OE. Od samego początku absolutyzmu miałem go na maksymalnym poziomie co w sumie daje 81% core reduction cost jeżeli
  • Odpowiedz
@Hide:
1. Czemu diplomatic przedkładasz nad Influence? Dla mniejszych kara za łamanie zawieszenia broni itp? PU nad Francja Polską i Hiszpanią dobre kombo :-) Ja próbuję podbić świat islamem więc PU w grę nie wchodzą...
2. Nie mam dodatku z absolutyzmem (chyba ostatni albo przed?) ale kiedyś go kupię to sobie zapamiętam :-)
3. A kojarzysz dokładniej czy jest jakaś konkretna zależność - ilość wojska/wysokość AE żeby się (nie)odważyli zawiązywać
  • Odpowiedz
@Akwer: 1. Ani razu nie musiałem łamać zawieszenia broni. W Influence jedyne co jest ciekawe to "−20% Aggressive expansion impact" jeżeli masz problem z koalicjami, np. będąc w HRE. Ottomanami nie masz takiego problemu jeżeli tak jak napisałem, masz dobre sojusze i dużą armię dlatego nie było mi to potrzebne. Jeżeli już ktoś wstąpi do koalicji przeciwko tobie warto czasem wyłączyć i włączyć grę. Nie wiem dlaczego tak się dzieje
  • Odpowiedz
@Hide:
1. Chyba od stylu gry zależy. Ja zazwyczaj idę w Influence bo oprócz tego co napisałeś jest jeszcze -20% AE, -25% Diplomatic annexation cost (a do tego razem z administrative możliwa policy i kolejne -20% ) a lubię mieć wasali. Oraz Unjustified demands też uważam za bardzo przydatne. +1 relacja też jest tak jak w diplomatic.

Ale co kto lubi :-)

Dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz