Aktywne Wpisy

Viarus_ +197
Od grudnia mam nową stawkę w #pracbaza po podwyżce, o którą zabiegałem od kilku miesięcy. Ponieważ w tym miesiącu mam wypłatę bez premii to się chociaż cieszyłem że dostanę trochę więcej siana przed świętami. I co? I g---o, zapomniałem że przecież jest II próg, więc w nagrodę że się staram i podnoszę swoje kompetencje, za co dostaję w pracy uznanie w formie podwyżki to kapitan państwo mi zabiera jeszcze więcej.

Lolenson1888 +553
Ten wpis jest najlepszym dowodem na to, że korpo to już nie praca, tylko przedszkole dla 30-letnich kobiet ( ͡º ͜ʖ͡º)
#pracbaza #korposwiat #heheszki
#pracbaza #korposwiat #heheszki
źródło: 865C358C-3F07-4D80-B932-46F2D5AFB2AA
Pobierz

Używając VMWare Standalone Converter (P2V) zmieniły mi się uprawnienia np. do pinga (niczego innego nie znalazłem), miał ktoś podobnie? Wiecie dlaczego to sie zmieniło i ew. co jeszcze może się dziać podczas migracji? Zaniepokoiłem się tymi uprawnieniami i nie chcę mieć później dziurawego systemu
sudo chmod 4755 /usr/bin/ping
Wcześniej wszystko było w porządku. To był nagios więc musial srać pingami wszędzie.
Jeśli tak, to mam inny sprawdzony sposób na takie migracje:
1. Tworzysz maszynę wirtualną z dołączonymi dyskami o wielkości identycznej jak na maszynie źródłowej.
2. Na maszynie docelowej uruchamiasz LiveCD z dowolną dystrubcją, a w niej konfigurujesz sieć i uruchamiasz jako root polecenie
nc -lnp 1234 | dd bs=16M of=/dev/sdX3. Maszynę źródłową uruchamiasz
Potestuję, dzięki wielkie.
Uzupełniając: kroki 2-3 robisz dla każdego dysku (sda do sda, sdb do sdb itd.)