Wpis z mikrobloga

Słuchajcie Mireczki w Webdev, programowanie i PHP ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Potrzebuję wsparcia dotyczącego zapewne ciastek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mam sobie skrypt logowania (bazuje w całości na RegistrationForm)
Problem leży w tym, że jak się człowiek zaloguje, zamknie przeglądarkę i ją otworzy ponownie to sesja wygasa i musi logować się ponownie ( ͡° ʖ̯ ͡°) a chciałbym, żeby ta sesja była np. podtrzymywana przez 24h od zalogowania - czyli pewnie jakieś ciastko musi być. Próbowałem dopisywać jakieś setcookie itp. itd. no kurczę, bez skutku - nie ogarniam tych ciastków ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Poniżej załączam chyba ten najistotniejszy kawałek kodu odpowiedzialny za logowanie i sprawdzanie czy user jest zalogowany w trakcie sesji, jeśli czegoś brakuje to odsyłam do źródła ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:

function Login()
{
if(empty($POST['username']))
{
$this->HandleError("Nazwa użytkownika jest pusta!");
return false;
}

if(empty($
POST['password']))
{
$this->HandleError("Hasło jest puste!");
return false;
}

$username = trim($POST['username']);
$password = trim($
POST['password']);

if(!isset($SESSION)){ sessionstart(); }
if(!$this->CheckLoginInDB($username,$password))
{
return false;
}

$SESSION[$this->GetLoginSessionVar()] = $username;

return true;
}

function CheckLogin()
{
if(!isset($
SESSION)){ sessionstart(); }

$sessionvar = $this->GetLoginSessionVar();

if(empty($
SESSION[$sessionvar]))
{
return false;
}
return true;
}

Liczę na Was Mireczki! (ʘʘ)
#programowanie #webdev #php
  • 7
@super_tux:
Tak w skrócie i uogólniając:
Sesja to zmienna trzymana na serwerze (user nie ma tam wglądu, nie może nic zmieniać)
Ciasteczko to zmienna trzymana u usera w przeglądarce

Sesja jest powiązana z userem za pomocą ciasteczka. Tworzę sesje o nazwie abc, userowi zapisuje ciasteczko o wartości abc i wiem że gdy user skacze sobie po stronie to cały czas ten sam user, bo widzę takie same wartości ciasteczka (To w
@labradorcode: Nie do końca o to chodzi. To co podałeś to raczej tyczy się tego, że wywali usera po określonym czasie nieaktywności na stronie. Ja potrzebuję rozwiązania, które sprawi, że po zamknięciu strony lub przeglądarki, po ponownym wejściu na stronę będzie on dalej zalogowany. W tym kodzie co zamieściłem działa to teraz tak, że zaloguje się, i zaraz po zalogowaniu zamknę przeglądarkę i otworzę ponownie to wita mnie ekranem logowania (