Wpis z mikrobloga

@Piobuko7: Mireczki, mam dla was ciekawe pytanie. Czy zgodnie z polskim prawem kliknięcie w metodę płatności może się równać "zaakceptowaniu" 1- lub 2- letniej umowy licencyjnej na usługę internetową (pakiet narzędzi marketingowych), której przedterminowe rozwiązanie jest zagrożone karą umowną? Jest to miesięczny abonament (w moim przypadku 24 raty).

Zawarcie takiej umowy wygląda tak, jak na załączonym do wpisu obrazku.

Głupi byłem i wplątałem się w coś takiego (z tego co widzę to jest to też #mlm , program partnerski i inne cuda niewidy), a nie widzi mi się płacenie przez kolejne miesiące ponad 300 złotych abonamentu za coś, z czego nie korzystam i nie do końca spełnia moje oczekiwania. Otrzymuję dużo e-maili, SMSów i telefonów z ich windykacji, gdzie ciągle słyszę o groźbie procesowania KRD, możliwej sprawie w sądzie oraz płaceniu kary umownej (czyli pozostałej części abonamentu). Pod tym linkiem jest wzór umowy, jaka niby jest zawierana poprzez takie kliknięcie:
http://panel.servaq.pl/file/download/pakiety5.pdf

Jeśli ktoś z was się orientuje w takich sprawach to pomóżcie :D

#nocnazmiana #servaq #prawo #gorzkiezale #internet #pytanie #pytaniedoeksperta
Piobuko7 - @Piobuko7: Mireczki, mam dla was ciekawe pytanie. Czy zgodnie z polskim pr...

źródło: comment_TIs7xZDvFe5F8ZVQv1rtApUvnEAblJM4.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Piobuko7: Raczej nie. Art. 17 ustawy o prawach konsumenta:

3. Jeżeli do złożenia zamówienia używa się przycisku lub podobnej funkcji, muszą być one oznaczone w łatwo czytelny sposób słowami "zamówienie z obowiązkiem zapłaty" lub innego równoważnego jednoznacznego sformułowania.

4. Jeżeli przedsiębiorca nie spełnia wymagań określonych w ust. 2 lub 3, umowa nie zostaje zawarta.
  • Odpowiedz
@Sebeq92: Kurczę to może jest nadzieja. Chyba muszę pójść z tym do prawnika.. No tylko żeby dojść do tego ekranu który jest na screenie, najpierw wypełnia się swoje dane i klika w przycisk "Kupuję i płacę". No i tutaj już tak jak pokazane, akceptacja abonamentowej umowy licencyjnej na czas określony poprzez kliknięcie formy płatności...
  • Odpowiedz
@LaudatorLibertatis: @Sebeq92 Jeszcze powstaje pytanie czy kliknięcie "kupuję i płacę" (które jeszcze bezpośrednio nie powoduje zakupu tylko kieruje na kolejną stronę) jest adekwatne do związania się umową na 24 miesiące abonamentu. Nie ma wyraźnego przycisku czy ptaszka do zaznaczenia typu "TAK, akceptuję warunki umowy licencyjnej: [link]". Wszystkie regulaminy się tak wcześniej zaznacza, poza tą jedną kluczową umową. Podpisanie umowy poprzez kliknięcie w ikonkę transferu bankowego brzmi dla mnie jak
  • Odpowiedz
@renalum: Tak zdaję sobie teraz z tego sprawę co piszesz i już jakiś czas temu czytałem to co podlinkowałeś. W ogóle nie korzystałem z ich programu partnerskiego ani polecania tej firmy innym. Po prostu z początku podobał mi się ich pakiet (autoresponder, hosting, domena, blog z ładnym custom template, generator landing page, generator aplikacji mobilnych, warsztaty z marketingu itd.).

W zasadzie oni rzeczywiście dostarczają wszystko to, co obiecywali, tylko problem
  • Odpowiedz
Btw, znalazłem ciekawy zapis w ich umowie. Mianowicie umowa licencyjna przewiduje, że w przypadku zaległości z płatnościami, SERVAQ może wypowiedzieć umowę i ma to skutkować naliczeniem kary umownej w wysokości całego pozostałego abonamentu. Niezły straszak.

Sęk w tym, że wg kodeksu cywilnego (art. 483 § 1) niedozwolone jest ustalenie kary umownej za niewykonanie zobowiązania pieniężnego, np. opóźnienie w zapłacie. Jedyne możliwe narzędzie to odsetki. Ktoś mógłby potwierdzić czy się nie mylę w
  • Odpowiedz
@Piobuko7:

Z tego co widzę na screenie, to operatorem płatności jest tpay i to ich regulamin akceptujesz wybierając sposób płatności. Screen jest z domeny tpay.com?
Nie mam pojęcia skąd ta firemka niby miałaby wiedzieć, że coś kliknąłeś w ramach serwisu tpay, bo operator raczej nie dzieli się takimi informacjami. Pewnie dla nich podstawą jest wysłanie formularza kontaktowego ze zgodami na regulamin niby jakiegoś tam programu partnerskiego i tym nieszczęsnym przyciskiem
  • Odpowiedz
@alphabeta: tak czy inaczej, przelew na ich rzecz zrobiłem, komunikacja mailowa była, opłacałem ileś miesięcy abonamentu, więc to raczej logiczne że musiałem to kliknąć żeby im zapłacić. no ale jeśli chodzi o samo kliknięcie to raczej trudno im to udowodnić.

skomtaktuję się jak na razie z federacją konsumentów i z nimi pogadam co najlepiej zrobić i zasugeruję tamten przepis prawny.
  • Odpowiedz
@Marcinowy: Federacja Konsumentów wstępnie powiedziała mi że niestety wszystkie moje argumenty są inwalidą, moja umowa jest niestety ważna i nic tylko grzecznie im płacić, i też starać się polubownie załatwić jakoś sprawę z firmą, np. spytać czy da się załatwić cesję na innego chętnego użytkownika na te ileś ostatnich miesięcy abonamentu itd.
  • Odpowiedz
a czytałeś ich regulamin, art 16 chyba c/ jest na pisane, że członkostwo wygasa bez wypowiedzenie umowy jeżeli wyślesz do nich cofnięcie zgody na przetwarzanie i przechowywanie danych osobowych. Wystarczy to zrobić i związujesz im ręce. Regulamin jest na google. Dodatkowo jakoś nie mogę w nim znalezć w nim, że zobowiązujesz się do 24 miesięcznego okresu umownego. Ale to sprawdz sobie jeszcze raz sam. Musi być wyraznie napisane.
A tak jak pisałeś
  • Odpowiedz